Azi facem cunoștință cu Sergiu Sorici, un băiat foarte serios, pe care l-am urmărit pe parcursul întregii veri și mi-a atras atenția anume pasiunea și dedicația cu care își desfășura antrenamentele cu copiii, antrenor de Thai Boxing
— Vă mulțumesc că ați acceptat să ne acordați un interviu pentru cititorii ziarului. Pentru început, vă rog să ne spuneți câteva date biografice?
— Mă numesc Sergiu Sorici,sunt originar din raionul Călărași, satul Nișcani. Am venit în Ungheni în anul 2016, până atunci am activat în diferite cluburi de sport. Din 2017 m-am gândit că ar fi bine să îmi deschid un club personal de Thai Boxing, pentru a aduce sportul de performanță și pentru a pregăti noi campioni de rang național, și de ce nu internațional a copiilor de aici din Ungheni.
— Care au fost primii pași în box și cine v-a îndrumat?
— Prin clasa a III-a, la Școala Sportivă din Călărași. Primul antrenor a fost Constantin Cobîlean. Antrenându-mă acolo, am practicat doar luptele libere, după care în 2008 am îndrăgit Kickboxing-ul, versiunea K-1. În anul 2012 am încercat și primele lupte la competițiile MMA (luptele în cușcă).
— Ne explicați în câteva cuvinte câte ceva despre acest sport? În ce constă Thai Boxing-ul?
— Este un sport dur pentru bărbații adevărați. Chiar dacă la prima părere boxul pare ca ceva dur și violent, noi am fost instruiți să ne jucăm bine meciul acolo în ring, dar în stradă să fim oameni simpli, respectuoși și politicoși cu lumea. Sportivi, luptători, profesioniști sau amatori în box nu ieșim în stradă să îi batem pe oricare.
— Ați participat la competiții? Rezultate?
— Campionatele și Cupele Republicii Moldova, Campionatul European de Grappling, multicampionat organizat de Asociația FEA(Fighting & Entertainment Association) , anii 2012-2015. De obicei, înving cei mai buni. Am avut rezultate bune, dar am avut și pierderi.
— Cine este sportivul-model care v-a ghidat în viața de sportiv? Cine v-a servit drept exemplu?
— Unii dintre favoriții mei din lumea Kickboxing-ului este Vladislav Gribincea, fost campion mondial la kickboxing, Ion Șoltoianu, dublu campion mondial de kickboxing.
— Sunteți antrenor. Cum observați, copiii vin cu plăcere la antrenamentele dumneavoastră?
— Sunt antrenor pe două versiuni: antrenor de Kickboxing (K-1) și MMA (arte marțiale mixte). Copiii vin cu mare drag la antrenamentele mele. Îi cunosc pe fiecare și le cunosc caracterul. Se mai întâmplă să fiu dur cu ei, alteori mă pun în mintea lor. Copiii mă iubesc și mă respectă.
— Care ar fi importanța antrenorului?
— Mă bazez foarte mult pe ceea ce am învățat de la primul meu antrenor. Totul depinde de cum îți faci treaba ca antrenor, cum educi copiii, care fac primul pas aici în sală.
— Antrenați copii de vârstă preșcolară. Care sunt tinerele speranțe?
— Copiii au potențial. Aici o pot numi pe Diana Scripnic, cu locul III la Campionatul Republicii Moldova de Kickboxing (K-1). Am mari speranțe în Vlad Brăguța, Artiom Burlacu, Maxim Gulimaz și mai mulți copii care nu au participat încă la competiții, dar care se descurcă foarte bine în sportul de performanță.
— Cum sunt antrenamentele de Thai Boxing?
— Sunt foarte grele și dure. Adulții pe care îi antrenez se întreabă oare cum rezistă copiii, care sunt mult mai rezistenți decât adulții la antrenamente. Antrenamentele cu copiii decurg în armonie, pentru că un antrenor care adoră copilașii, mereu va fi adorat de copii.
— Pentru doritorii care vor să urmeze acest sport care va fi programul?
— În data de 1 noiembrie a avut loc deschiderea clubului de Thai Boxing și atunci a fost afișat și programul. Aici în club se va desfășura încă un gen de sport, și anume gimnastică artistică pentru fetițe, antrenor Cristina Costei Bujac.
— Doriți să aduceți mulțumiri cuiva pentru sprijinul acordat în realizarea țelurilor?
— Doresc să mulțumesc Președintelui FEA, Dorin Damir, președintelui Clubului Thai Boxing, Constantin Bolea. Din orașul Ungheni, lui Mihai Gorincioi, pentru susținerea acordată, care este și un mare fan al luptelor de contact, familiei Alcaz Ghenadie și Ana, pentru aportul financiar acordat.
— Sportivul este oglinda antrenorului?
— Toate rezultatele unui sportiv pornesc de la ceea ce îi oferă antrenorul. Dacă un sportiv o să aducă rezultate bune, înseamnă că antrenorul și-a dat toată silința. Eu sper ca despre elevii mei să aud doar cuvinte de bine. Acolo, în competiții, să mă redea pe mine ca antrenor și prin rezultatele lor să mă regăsesc pe mine.