Ministerul Culturii este un minister absolut nou, din păcate. O spune ministrul culturii Sergiu Prodan. Pentru că, spune el, spre regret, atunci când s-au comasat ministerele, cultura a fost ingerată în educație, cercetare, tineret, sport și altele. Actualmente, la Minister sunt doar șase persoane pe două direcții de activitate: patrimoniu și arte, care se ocupau cumva de acest domeniu. „Și iată cu aceste șase persoane noi am început să construim un minister nou”, a declarat ministrul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.
Potrivit ministrului, numărul de posturi în întregime în minister este 34, e prea puțin pentru o activitate normală, dar pe moment nici aceste 34 nu sunt total ocupate. În context, ministrul a îndemnat pe cei care sunt gata să pună umărul în cadrul Ministerului Culturii la dezvoltarea culturii să vină la Minister.
În altă ordine de idei, Sergiu Prodan consideră că ceea ce se întâmplă astăzi cu monumentele istorice vorbește despre implicarea noastră, despre nivelul nostru de cultură. În opinia sa, situația este foarte complicată în domeniul acesta, dar ministerul este avocatul monumentelor istorice și le va apăra.
Acesta a criticat construcțiile imobiliare din oraș și cele nefinalizate. „E o piramidă cu aceste construcții în oraș, noi, de 30 de ani ai acestei țări independente, nu am construit o sală de teatru, doar una – pe banii românești, la Cahul, pe care noi încă n-am dus-o la capăt, pe care trebuie să o finalizăm. E un șantier, e o construcție nouă, singura în Republica Moldova”, a adăugat el. Totodată, ministrul a menționat că proiectul cu parcarea etajată în Chișinău, care fost avizat de Consiliul Național al Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii, cu denumirea lui oficială de atunci, este plin de greșeli.
În opinia lui Sergiu Prodan, arta trebuie să aducă plusvaloare. Arta este un domeniu foarte scump și profitabil, dacă te ocupi de acest domeniu serios. Astăzi, Moldova are nevoie de un vehicul care să ajute la exportul produsului artistic.
Actualmente, menționează oficialul, Ministerul începe un proces foarte ambițios de digitizare și digitalizare a tot ce înseamnă arhive în Republica Moldova, numindu-l Arhiva Bibliotecii Naționale și, inclusiv, „Moldova-Film”. „În sfârșit, o să îndeplinim prevederile Legii cinematografiei pe care am adoptat-o atunci, 4-5 ani în urmă, de formare a Arhivei Naționale de Film”. Iar pe viitor, va fi introdus un titlu diplomatic nou – ambasador, ambasador cu misiuni speciale în cultură. Asta înseamnă că, pe lângă un salariu de ambasador, persoana va avea titulatura de excelență și va avea un pașaport diplomatic, pentru ca să reprezinte cultura moldovenească.