Accesul Republicii Moldova la Piața unică europeană va presupune o liberalizare totală a comerțului și un acces sporit al produselor noastre pe piața Uniunii Europene. O spune ministrul economiei, Sergiu Gaibu, potrivit căruia statutul de țară candidat la aderare va oferi Republicii Moldova multiple avantaje economice. De asemenea, Sergiu Gaibu spune că războiul din Ucraina a dat peste cap evoluțiile economice din țară, întrucât volumul investițiilor s-a redus drastic, notează IPN. Ieri, europarlamentarul Siegfried Mureșan a solicitat comunității europene integrarea Republicii Moldova la Piața unică a blocului comunitar. Potrivit oficialului, prin accesul la Piața unică, produsele moldovenești vor putea fi exportate liber pe piața europeană, vor veni mai mulți investitori din Uniunea Europeană în Republica Moldova și vor apărea noi locuri de muncă. Și ministrul economiei de la Chișinău spune că după obținerea statutului de candidat la aderare, va crește ponderea produselor moldovenești pe piața europeană. „Asta va însemna liberalizarea pieței, a relațiilor comerciale între statele membre UE și Republica Moldova. Deci, va fi și mai simplu de făcut comerț cu Uniunea Europeană. Puținele bariere care au mai rămas vor fi eliminate. Dar până la aprobarea cererii mai sunt pași de făcut, trebuie să aprobe toate statele membre această solicitare. Noi deja avem 70% din exporturi către Uniunea Europeană, importurile sunt în proporție de 50%, deja avem un grad de integrare suficient de înalt cu Uniunea Europeană”, a spus Sergiu Gaibu în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.
„Când vom fi la următoarea etapă în relația cu Uniunea Europeană, indiscutabil, investitorii vor avea un interes mai sporit. Criza, oricare ar fi ea, este un moment când investitorii pun proiectele pe pauză și sunt în așteptare. Și asta se observă chiar și la investitorii din Republica Moldova. Noi avem oportunități foarte bune, pentru că eliberarea unor piețe creează premise de dezvoltare, dar puțini antreprenori acceptă să-și asume riscul. De la începutul războiului au fost investitori care și-au stopat procesul de investire, și prețurile creează o presiune pentru că trebuie revizuite bugetele”, a mai spus Sergiu Gaibu.
Ieri, Parlamentul European a adoptat cu majoritatea voturilor o rezoluție prin care solicită acordarea statutului de țară candidat la aderare pentru Republica Moldova. În textul rezoluției, eurodeputații au salutat cererea de aderare a Republicii Moldova la UE, afirmând că țara este pe drumul cel bun în adoptarea unor reforme cheie. De asemenea, Parlamentul European cere instituțiilor europene mai mult sprijin pentru Republica Moldova, prin intermediul unei noi asistențe macrofinanciare, a unor măsuri suplimentare de liberalizare a transporturilor și comerțului și a unui sprijin sporit pentru gestionarea crizei refugiaților.