Un grup de persoane din Măgurele aflate la vârsta de pensionare au ales să își petreacă timpul liber, dedicându-l semenilor lor, țintuiți la pat și unii dintre ei nu au pe nimeni alături ca să le deschidă ușa. Maria Zamă, coordonatoarea lor, ne spune că pe lângă necazurile care le au aceștia mai suferă de singurătate și de lipsa de comunicare.„De cele mai multe ori ei își doresc ca cineva să le deschidă ușa pentru un simplu bună ziua și nu neapărat să le aducem în dar vreun colet cu produse alimentare”, ne specifică aceasta.
Pe lângă vizitele la domiciliu cei 15 membri ai Grupului de seniori din Măgurele promovează și tradițiile strămoșești. Astfel, în ajunul Sfântului Vasile aceștia au mers pe la gospodarii din sat și le-au urat un an cât mai bun și cât mai rodnic. Cei 1600 de lei pe care i-au adunat de la această activitate în pușculiță îi vor folosi atunci când vor constitui asociația obștească, iar dulciurile și colacii primiți le-au oferit în dar la 5 bătrâni din localitate.
Tot Maria Zamă ne mai menționează că membrii activi sunt ajutați și de către tineri voluntari.
Un eveniment pe care doresc să-l desfășoare Grupul de seniori din Măgurele este unul cultural la care să invite colegii din nordul și sudul țării. Lucru care speră că se va realiza în acest an.
Și ceilalți membri ai comunității sunt mulțumiți că în localitatea lor activează un asemenea grup. Rodica Dabija, șefa bibliotecii publice din Măgurele, ne-a declarat că Grupul de Seniori „Măgurele” este la început de cale, dar hotarât să ajute pe cei mai neputincioși bătrâni și să atragă și proiecte în localitatea lor.
Grupul de seniori s-a format în cadrul proiectului „Dezvoltarea serviciilor de îngrijiri socio-medicale la domiciliu”, inițiat de CASMED – Centrul de asistență socio-medicală la domiciliu. Potrivit unui comunicat de presă emis de către CASMED Rețeaua Națională a Seniorilor Activi din Moldova este constituită de către 12 grupuri de seniori activi. Membrii grupurilor de seniori au trei obiective majore pe care intenționează să le realizeze prin intermediul rețelei: Îmbunătățirea calității vieții persoanelor în vârstă prin valorificarea potențialului vârstnicilor; promovarea participării și a incluziunii sociale a persoanelor vârstnice, inclusiv a comunităților prietenoase vârstei; consolidarea și extinderea Rețelei Naționale a Seniorilor Activi din Moldova.
În zona de centru a țării există numai un astfel de grup de seniori activi. E vorba de cel de la Măgurele, care are printre membrii săi și o femeie în vârstă de 84 de ani.