Șeful Inspectoratului General de Poliție avertizează că legea privind interzicerea simbolurilor războiului trebuie respectată uniform pe tot teritoriul țării. Viorel Cernăuțeanu spune că polițiștii din toate unitățile administrativ-teritoriale au fost informați despre modul în care este aplicată această lege, iar autonomia găgăuză nu este o excepție. Declarația are lor după ce deputații Adunării Populare au aprobat o lege care permite utilizarea simbolurilor agresiunii militare ruse pe teritoriul autonomiei găgăuze, contrar deciziei Parlamentului de la Chișinău, notează IPN. Șeful IGP spune în data de 9 mai, atunci când Republica Moldova marchează atât Ziua Victoriei, cât și ziua Europei polițiștii vor monitoriza respectarea legii privind interzicerea simbolurilor războiului. Viorel Cernăuțeanu spune că cetățenii din autonomia găgăuză, care nu se vor conforma legii, vor fi sancționați conform Codului Contravențional. „Poliția va documenta astfel de incidente prin prisma Codului contravențional și nu poate fi vorba despre o altă normă. Poliția este una națională, avem o singură lege și o singură abordare care nu este separată în funcție de anumite teritorii ale Republicii Moldova. Noi am discutat nu doar cu colegii din unitatea administrativ-teritorială găgăuză cum să intervină, am discutat cu marea majoritate a colegilor. Am încercat să mă asigur că polițiștii din teritoriu înțeleg cu exactitate care este principiul acestei legi și este clar pentru toți că articolul din Codul contravențional ce interzice aceste simboluri va fi aplicat uniform de către toți angajații, indiferent că sunt la Ocnița, Cahul sau Chișinău”, a spus Viorel Cernăuțeanu în cadrul unei ediții speciale la postul public de televiziune. Întâmplător sau nu, ieri a fost numit un nou
„Numirea unui angajat într-o funcție în cadrul Ministerului Afacerilor Interne este o procedură de durată. Angajarea durează între o lună jumătate – două luni, sunt verificări, pentru că este vorba de acces la secrete de stat și toate aceste proceduri durează. Intenția de a numi un angajat în acea subdiviziune a venit mult mai devreme, doar că procedurile au durat și numirea lui a avut loc abia acum”, a mai spus Viorel Cernăuțeanu.
La 29 aprilie Adunarea Populară a Găgăuziei a adoptat un proiect ce permite „confecționarea, păstrarea și purtarea în autonomia găgăuză a așa numitei panglici a Sfântului Gheorghe, a steagurilor roșii și a altor simboluri legate de victoria în Al Doilea Război Mondial”. Câteva zile mai târziu, bașcanul Găgăuziei a semnat legea. Deciziile din autonomia găgăuză au loc în contextul în care forul legiuitor suprem al țării, Parlamentul Republicii Moldova, a interzis promovarea simbolurilor agresiunii militare ruse printre care panglica bicoloră și literele Z și V, folosite în calitate de semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.