Secretariatul Parlamentului a decis deconectarea aproape integrală de la agentul termic a încăperilor clădirii garajului, cu o suprafață totală de circa 9 mii de metri pătrați. Ca urmare a acestei măsuri, se obține o economie considerabilă a volumului de energie termică consumată și, astfel, se reduc semnificativ cheltuielile, se arată într-un comunicat de presă, citat de IPN.
Totodată, instalațiile de încălzire ale celorlalte edificii ale Parlamentului sunt monitorizate și ajustate în permanență. În zilele de odihnă și de sărbători acestea sunt programate la temperaturi minime, iar unele dintre ele sunt deconectate complet. Și instalațiile alternative de asigurare cu agent termic sunt deconectate în zilele de odihnă și de sărbători. În același timp, consumul de gaze naturale la cazangeria autonomă care alimentează clădirea de bază a instituției este monitorizat continuu și ajustat în funcție de temperatura aerului de afară.
Prețul de achiziție al gazelor naturale, furnizate de concernul rus Gazprom către Moldovagaz, constituie în luna ianuarie 646 de dolari pentru o mie de metri cubi, reieșind din formula de calcul inclusă în contractul în vigoare. Dacă se menține prețul actual de achiziție, tariful pentru consumatorii finali ar putea să crească până la 14,6 lei. O confirmă vicepremierul Andrei Spînu, potrivit căruia calculele preliminare arată că, dacă prețul cu care se cumpără gaz de la Gazprom rămâne ridicat, Moldovagaz va fi obligată să solicitate ANRE o majorare de tarif.
Moldovagaz a comunicat astăzi că a transferat în întregime către Gazprom plata pentru gazele naturale furnizate în luna decembrie. Compania îi îndeamnă pe consumatori să achite în termenele stabilite volumele de gaze facturate, care expiră în data de 15 ianuarie pentru consumatorii noncasnici, și 20 ianuarie pentru cei casnici.