Secretariatul Comunității Energetice își va deschide în curând un sediu la Chișinău, a comunicat ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, pe pagina sa de Facebook. „Despre acest lucru am discutat cu noul director al Comunității Energetice, Artur Lorkowski”, a precizat oficialul, citat de IPN.
Comunitatea Energetică a acordat țării suport considerabil pe parcursul timpului. Secretariatul Comunității Energetice a susținut Republica Moldova în vederea transpunerii acquis-ului comunitar pe domeniul energetic în legislația națională. De asemenea, există angajamente de viitor, atât din partea autorităților de la Chișinău, cât și din partea Secretariatului Comunității Energetice, de a crea o piața energetică transparentă și corectă în Republica Moldova.
Comunitatea Energetică este o asociație între statele Uniunii Europene și cele din Europa de Sud-Est, care are ca scop crearea unei piețe a electricității și gazului între UE și alte țări. A fost înființată prin semnarea tratatului de la Atena, în octombrie 2005, și și-a început activitatea pe 1 iulie 2006. Pe lângă statele membre ale UE, din Comunitatea Energetică Europeană mai fac parte țările din Balcani – Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația, Macedonia, Muntenegru și Serbia, precum și Misiunea de Administrație Interimară a ONU în Kosovo. Pe 18 decembrie 2009 a fost aprobată intrarea Ucrainei și a Republicii Moldova în Comunitatea Energetică Europeană, Republica Moldova devenind membru cu drepturi depline al organizației din anul 2010. De atunci, s-a angajat să-și modifice legislația în domeniul gazelor naturale, în așa fel încât să fie conformă cu normele europene. Aceasta presupune inclusiv implementarea Pachetului energetic III al UE, care presupune separarea juridică a operatorilor de transport și de sistem de distribuție.
Republica Moldova s-a angajat să efectueze o tranziție cât mai rapidă și accelerată către un mediu mai curat, către o economie bazată pe tehnologii eficiente din punct de vedere energetic, pe bază de valorificare a potențialului energiei regenerabile, pe un comportament al consumatorului final cât mai prietenos mediului.