Pe data de 2 februarie, la Ungheni a fost desfășurată o întrunire unde au fost prezentate rezultatele campaniei de intensificare a procesului de vaccinare la nivel local „Vaccinează-te! Protejează-ți viitorul!”. În cadrul evenimentului au fost discutate succesele și provocările întâlnite pe parcursul desfășurării campaniei.
Cu un cuvânt de salut către participanți a venit Andrei Grițco, șeful Oficiului Teritorial Ungheni a Cancelariei de Stat. Acesta a vorbit despre importanța și necesitatea imunizării, menționând că imunizarea este una din cele mai de succes intervenții din domeniul sănătății publice în prevenirea îmbolnăvirilor și a deceselor. „Promovarea vaccinărilor este un proces continuu care vizează principalii actori din comunitate, în colaborare cu autoritățile din domeniul sănătății, pentru ca fiecare cetățean să fie informat corect și să beneficieze de imunizare contra bolilor prevenibile prin vaccinare”, a mai adăugat acesta.
Prezentă on-line Svetlana Nicolaescu, Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, a făcut o trecere în revistă a rezultatelor obținute de raionul Ungheni în cadrul Campaniei de imunizare specificând că în perioada campaniei în raionul Ungheni au fost desfășurate un șir de activități la capitolul imunizare. „A-și vrea să menționez despre aportul comunităților din Sculeni, Blindești, Petrești, Cioropcani, care au reușit să aducă în vizorul comunității importanța acestei campanii. În același context specific următorul lucru – dacă ne dorim comunități sănătoase, trebuie să avem cel puțin 95% acoperire cu vaccin a populației. Rezultatul campaniei însă ne-a arătat că chiar dacă nu am atins această cifră, cel puțin ne-a demonstrat că ne-am mișcat în direcția corectă și este o realizare importantă în acest aspect. Subiectul imunizărilor a fost discutat și în Parlamentul Republicii, unde au fost petrecute audieri publice privind realizarea Programului Național de Imunizare.
Miljana Grbic, reprezentanta Biroului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din RM, s-a referit la munca depusă de cele 10 localități din țară, inclusiv și raionul Ungheni, unde s-a desfășurat campania de imunizare, reiterând că rata de vaccinare în localitățile eligibile în acest program a fost mai înaltă spre deosebire de alte localități din țară. ,,Cifrele obținute în urma implementării campaniei de vaccinare denotă faptul că am atins o creștere a procentului de vaccinare față de cei doi ani anteriori, iar în regiunile în care nu a fost desfășurată această campanie cifra nu a crescut. O colaborare strânsă între Guvern, autorități publice centrale, locale, parteneri, comunitatea de afaceri este o garanție de succes în acest domeniu. Cu această ocazie aș vrea în numele OMS să felicit toți partenerii, autoritățile locale din Ungheni, Agenția pentru Sănătate Publică pentru faptul că am avut această colaborare fructuoasă și pentru că au permis ca populația să aibă acces la vaccinuri calitative, eficiente, inclusiv și pentru persoanele refugiate. De asemenea, aducem mulțumiri Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova pentru sprijin și susținere în această operă comună. Ne aflăm aici pentru a vă ajuta în elaborarea unui plan de atingere a acoperirii cu imunizări de rutină, precum și împotriva maladiei COVID-19 pentru persoanele din grupurile de risc”, a declarat în cadrul evenimentului de la Ungheni reprezentantă a Biroului OMS din RM.
Despre succesul campaniei de vaccinare de la Ungheni Nicolae Furtună, șef Direcție Agenția Națională pentru Sănătate Publică, a spus că este un exemplu de bune practici, este un exemplu de cum putem coopera pentru un lucru comun, care are menirea, ca să aducă apă la moară sănătății publice.
Cu privire la aprobarea deciziei de intensificare a procesului de vaccinare pentru anul 2023 a ținut să menționeze vicepreședinta raionului Ungheni, Tatiana Lazăr, responsabilă pe domeniul de sănătate: „Doar împreună suntem o putere în combaterea diferitor maladii. Datorită conlucrării eficiente dintre serviciile de resort am reușit să obținem careva rezultate. Ne propunem și pe viitor să continuăm acest lucru pentru a proteja populația de riscuri de îmbolnăvire”.
De menționat că o prezentare a situației epidemiologice și a gradului de vaccinare a populației raionului Ungheni, precum și prezentarea impactului campaniei pe parcursul anului 2022 în Ungheni a făcut Alexandr Cornei, șeful Direcției Centrul de Sănătate Publică Ungheni. Totodată, în cadrul evenimentului a fost transmis mesajul în contextul săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin și ziua de conștientizare a vaccinării contra virusului Papiloma Uman (HPV) -„Păstrează Sănătatea! Fă testul citologic!„Vaccinează-te împotriva HPV! Protejează-ți viitorul!”.