În luna mai a anului trecut, Fondul de sprijin social a fost comasat cu Agenția Națională de Asistență Socială. Însă celor care puteau apela cel puțin din când în când pentru a obține ajutor și susținere de la acest fond nu le-a fost mai ușor, dimpotrivă, mulți au regretat că a dispărut și această speranță. Dar, recent, oficiali de rang înalt au spus că pensionarii și persoanele cu dizabilități se pot bucura de ajutor bănesc de până la 6000 de lei. Suportul este oferit o dată pe an, dar poate fi acordat fiecărui membru al familiei.
Ce-i drept, cu un an și jumătate în urmă, guvernul a adoptat o decizie în acest sens, despre care fapt mărturisește Hotărârea nr. 716 din 18.07.2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind organizarea şi funcţionarea Serviciului social de suport monetar adresat familiilor/persoanelor defavorizate. Este ciudat, de ce au început să vorbească despre asta abia acum, deși se pare că fondurile au fost alocate primăriilor în aceste scopuri mai devreme. Cel puțin, asta au spus unii oficiali, iar mass-media republicană a informat. Oamenii au început să telefoneze la redacție, să întrebe unde și cum ar putea obține acești bani dacă cei de la primării susțin că nu știu nimic.
Deci, am decis să o întrebăm pe Tatiana Struc, șefa Direcției de Finanțe din raionul Ungheni, ce sume au fost transferate la primării pentru a oferi asistență financiară persoanelor defavorizate. Specialista a explicat că primăriilor, din câte știe, nu li s-au transferat fonduri în aceste scopuri și toate informațiile necesare se află la Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei.
Clarificăm cu primarul comunei Morenii Noi, Valentina Lincovscaia, această chestiune. Ea explică cu răbdare că de toate problemele se ocupă serviciul social. Anul trecut, au avut 3000 de lei și comisia multidisciplinară a comunei a decis să acorde ajutor financiar la doi locuitori care au suportat operații grave. Apropo, mulți săteni i-au adresat această întrebare, fiindcă ar fi auzit la radio că se acordă până la 6000 de lei persoanelor nevoiașe, inclusiv membrilor familiilor lor. Dar la primărie nu au înștiințări oficiale, cu atât mai mult bani.
Vicepreședintele raionului, Vasile Lupu, explică că în baza cererii solicitantului, în care se indică un motiv concret – fie achiziționarea de combustibil, fie altceva, se întocmește un chestionar, o comisie specială examinează cererea și decide cui și ce ajutor să ofere.
Constantin Potlog, șef adjunct al Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei, spune că hotărârea respectivă prevede dreptul de a obține suport monetar pentru familiile care se află în situație de dificultate confirmată în baza rezultatelor evaluării necesităților de către echipa multidisciplinară, nu au beneficiat pe parcursul unui an în curs de ajutor bănesc în cadrul Serviciului social sprijin pentru familiile cu copii și nu se află în serviciu social de plasament de durată.
Decizia prevede că valoarea ajutorului financiar nu depășește 6000 lei, dar se poate presupune că nu toți probabil vor avea norocul să primească o asemenea sumă dacă, cum a menționat Constantin Potlog, pentru acest an, de exemplu, Primăriei Năpădeni i s-au planificat 3500 de lei.
Rămâne doar să menți-onăm încă o dată că guvernanții sunt capabili nu numai să vorbească frumos, dar și să calculeze foarte bine.