La redacție de mult n-au parvenit informații că s-a scumpit un anumit produs alimentar. Deși, în opinia mea, prețurile produselor se schimbă destul de des, pur și simplu noi ne-am obișnuit și nu le mai acordăm atenție. În același timp, poți observa acest lucru dacă cumperi permanent un produs de la același producător.
Cititorii nu se lamentează atunci când se schimbă prețurile la produsele lactate, ale fabricii „Bucuria”, dar nu tac când produsul alimentar principal, pâinea, crește în preț. La început ne-au comunicat că s-a scumpit cu 50 de bani la un producător, apoi la altul – cu 25. Oamenii se interesează din ce cauză, doar făina, spun ei, nu s-ar fi scumpit, electricitatea, apa și gazele la fel, până și drojdia a rămas la prețul vechi.
Maria Calin, contabilă la SRL „RicoMario” din Sculeni, a spus că încă în septembrie ar fi trebuit să majoreze prețul la unele feluri de produse – în asortiment au 10 feluri de pâine și 5 de colaci. S-a scumpit grâul cu 60 de bani. Anul precedent l-au procurat la prețul de 2 lei 90 de bani kilogramul, iar toamna trecută – cu 3,50, cu un leu s-a majorat prețul de cost al făinii, jumătate o procură din Ucraina și Rusia. Dar fiindcă au avut rezerve, au majorat prețul la pâine abia după Crăciun, doar cu 25 de bani la 4 feluri de pâine plus cea împletită, iar la pâinea de secară, la colaci și produsele de patiserie prețul a rămas același. N-au schimbat timp de doi ani prețul la pâine, au moară proprie și reușeau să mențină prețurile la același nivel, acum însă au fost nevoiți.
Potrivit directoarei ÎI „Tria-Truhin” din Pârlița, Eugenia Truhin, ei doi ani n-au majorat prețul la pâine. „Cum să-l schimbăm dacă cererea și așa scade, comercializăm cam cu greu. Magazine sunt mai multe, dar și numărul producătorilor de pâine crește. Acum mulți aduc produse de panificație de vânzare chiar din Călărași”, spune directoarea.
Apropo, cândva unul dintre producătorii de pâine a explicat că brutăriile mici supraviețuiesc mai greu și dacă producătorii mari de pâine pot dicta pieței condițiile lor, ceilalți sunt nevoiți să se adapteze. Apropo, la o întreprindere, unde prețurile de asemenea s-au majorat, ni s-a spus că ei nu le-au schimbat de 6 ani.
Deci, ținând cont de creșterea prețurilor și în scopuri de a face economii ne rămâne un singur lucru – să reducem cantitatea produsului consumat, altfel nu ne vom încadra în bugetul modest al familiei.