Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba, propune un proiect de modificare a Codului Penal, la capitolul îmbogățirea ilicită. Parlamentarul propune ca sintagma „s-a constatat, în baza probelor, că acestea nu aveau cum să fie obținute licit” să fie substituită cu sintagma „pe care acesta nu o poate justifica rezonabil în raport cu veniturile sale legitime”.
Astfel, potrivit proiectului de lege propus, articolul „Îmbogățirea ilicită” urmează că aibă conținutul „Deținerea de către o persoană cu funcție de răspundere sau de către o persoană publică, personal sau prin intermediul unor terți, a bunurilor în cazul în care valoarea acestora depășește substanțial mijloacele dobândite și pe care acesta nu o poate justifica rezonabil în raport cu veniturile sale legitime”.
Contactat de IPN, Dumitru Alaiba a declarat că „rezonabil în raport cu veniturile sale legitime” este atunci când decalajul dintre venituri și cheltuieli este mare. „În acest sens articolul 126, alineat 1 din Codul Penal explică ce înseamnă proporții mari. Și anume – „Se consideră proporții mari valoarea bunurilor dobândite, primite, utilizate, păstrate, comercializate, valoarea pagubei pricinuite de o persoană sau de un grup de persoane, care depășește 20 de salarii medii lunare pe economie prognozate, stabilite prin hotărârea de Guvern în vigoare la momentul săvârșirii faptei”, precizează parlamentarul.
Potrivit lui, astfel, noua inițiativă legislativă urmează a fi aplicată în coraport cu articolul 126, care definește expres ce înseamnă proporții deosebit de mari, proporții mari, daune considerabile și daune esențiale. „Avem pedeapsa pentru îmbogățire ilicita deja de șase ani. Suntem cea mai coruptă țară din Europa, după Ucraina. Totuși, nimeni în șase ani nu e condamnat pe acest articol. Această inițiativă este o încercare să mai avansăm lucrurile”, a menționat Dumitru Alaiba.
Potrivit deputatului, actualmente, acest articol se află într-un blocaj juridic și nu este aplicabil de facto. În perioada anilor 2015 – 2019, au fost pornite dosare penale în privința a 22 de persoane, trei cauze penale au fost expediate în judecată, însă nici pe unul din ele nu a fost pronunțată sentința, cel puțin de instanța de fond. În opinia sa, aceasta este din cauza formulării insuficient de clare din actuala redacție a Codului Penal. Prezentul proiect de lege vine în ajutorul instituțiilor abilitate în combaterea corupției, în acumularea probatoriului pentru a dovedi vinovăția persoanelor acuzate de îmbogățire ilicită.
Conform Codului Penal, îmbogățirea ilicită se pedepsește cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 de unități convenționale sau cu închisoare de la 3 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.
Aceleași acțiuni săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică se pedepsesc cu amendă în mărime de la 8000 la 10000 de unități convenționale sau cu închisoare de la 7 la 15 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.