La Spitalul Raional Ungheni a avut loc o astfel de vizită a deputatei Valentina Buliga, care s-a sfârșit cu notițe făcute de către dânsa sau cu recomandarea acesteia ca cei care au făcut propuneri să elaboreze și textul unui sau altui articol la legislație privind anumite înlesniri la salariul rezidenților veniți în teritoriu. Întâlnirea respectivă de luni, 17 septembrie, ora 11.00, a fost organizată la inițiativa reprezentantei legislativului, potrivit spuselor lui Oleg Malachi, șef al Secției Consultative din cadrul Spitalului Raional.
La începutul discuției cu medicii și asistentele medicale de la spital deputata a remarcat că nu a fost de mult timp aici, dar așa s-ar fi luat decizia ca dânsa să plece în vizite de lucru în raioane și Ungheniul este primul care îl vizitează. Buliga nu a specificat cine, unde și cum a luat decizia de a se deplasa în teritoriu. „Întâlnirile pe care le avem noi, deputații în Parlament, au un singur scop: să comunicăm cu dumneavoastră, încă o dată să găsim răspuns la întrebările care vă frământă. Nu vreau să zic că noi azi suntem la o întâlnire politică, dar, vrei nu vrei, mai pomenești și partidul din care faci parte și Guvernul care este condus de domnul prim-ministru. Dar îmi doresc cu adevărat ca din spusele dumneavoastră să înțeleg în continuare profunzimea problemelor cu care se confruntă sistemul de sănătate, ca el să devină unul prioritar”.
Iată câteva subiecte care au fost abordate de către medicii din Ungheni și răspunsurile Valentinei Buliga.
Oleg Malachi a menționat despre problema lipsei unui cardiolog, iar deputata a rămas surprinsă. Dânsa a spus: „Eu nu știam că aveți această problemă!”. Apoi a notat ceva în agenda sa. Deputata a sugerat în continuare să se deschidă o secție de cardiologie la spital cu voința fondatorului, adică a Consiliului Raional, iar spitalul sau universitatea trebuie să găsească un mecanism de reprofesionalizare a medicilor. Adică un medic, spre exemplu, ginecolog, care așteaptă pentru consultație câte o femeie pe zi, dacă nu are încărcătura deplină de muncă necesară, ar putea să plece pentru 6 luni la cursuri de perfecționare. Însă oamenii nu ar fi flexibili, în opinia dânsei.
Noul mod de salarizare a medicilor nu este unul reușit, spun lucrătoriir medicali. „Eu am fost și adepta acestui nou regulament de salarizare, totodată și îngrijorată. Eu personal am fost împotriva excluderii categoriilor de calificare, pentru că asta este și o motivație, și o apreciere. Dar, m-au convins cei de la Ministerul Sănătății că discriminăm anumiți pacienți. De ce pe Buliga trebuie să o trateze un doctor de categorie superioară, dar pe Vasile – un doctor fără calificare. Iată aici s-a uitat și s-a interpretat greșit și noi acum trebuie să mai analizăm și să vedem dacă revenim la vechiul regulament de salarizare”, a spus deputata.
Lucia Bulgaru, președinta comitetului sindical, a remarcat mai multe probleme: lipsa medicilor de la ambulanță, este numai un medic de gardă, numărul mare de pacienți care vor chiar în acel moment să le fie rezolvată problema, salariul mizer (aceasta făcând referire la stagiul ei de muncă de 27 de ani și o plată pentru munca depusă de doar 4500 de lei), drumurile proaste. Răspunsul deputatei nu a întârziat: ”Ei, chiar pe o așa notă pesimistă? Fără să vreți m-ați provocat cu cei 27 de ani de independență ai Republicii Moldova. Dumneavoastră ați spus 27 de ani și eu am înțeles foarte bine ce ați avut în vedere. Luați loc și acuși o să vă răspund. Eu vreau ca acești 27 de ani de independență noi să-i privim obiectiv, ca o evoluție a unei țări care a plecat dintr-un spațiu și nu știe ce să facă: unii doreau să o treacă imediat peste Prut, alții – în „таможенный союз”, iar ai treilea au crezut că Europa o să ne ia în halul în care suntem și multe alte lucruri. Dacă noi lucram ca să dezvoltăm ideea de valoare națională și nu o furam, nu o privatizam aiurea, eram la o altă etapă, dar așa suntem noi, moldovenii, clasa politică. Voi ați votat, noi am venit, alții s-au dus, ai treilea au furat și ai patrulea au rămas și duc rușinea pentru cei care au promis, însă nu au făcut nimic. De aceea foarte obiectiv să analizăm această situație și să găsim o soluție”. La ultima observație a medicului deputata a sărit ca arsă: „Cum nu se repară drumurile? Se repară, dar nu cum vreți dumneavoastră, totul într-o zi, dar treptat”.
Dacă analizezi toate ce s-au vorbit la această întâlnire, atunci ajungi la concluzia că medicii se pare că au asistat la o întreagă pledoarie în favoarea reformelor inițiate de Partidul Democrat (Prima Casă, reducerea impozitului pe venit la 12% etc.). Dânsa le-a promis că va reveni în campania electorală și le va zice de ce nu s-au făcut atâtea reforme până la venirea acestui partid la guvernare.
S-a vorbit și despre mass-media, care de multe ori ar aborda negativ lucrul medicilor. Valentina Buliga a îndemnat ca presa să informeze în mod obiectiv societatea despre starea din domeniu. La întrebarea reporterului de ce ziariștii nu au fost informați despre vizita de lucru a unui deputat în Parlament la Spitalul Raional în scopul de a comunica și informa obiectiv cetățeanul, dânsa a venit cu replica: „Voi vreți chiar să fiți invitați la orice eveniment!”. Iar președinta raionului, Ludmila Guzun, a spus că ziariștii nu vin la evenimentele la care îi invită Consiliul Raional, adică acesta e și motivul că mass-media din Ungheni nu a fost invitată în mod oficial la acest eveniment, adică la întâlnirea deputatei în Parlamentul Republicii Moldova, Valentina Buliga, reprezentanta
Partidului Democrat, cu medicii din Ungheni în toiul zilei de muncă, când, probabil, mulți dintre ei erau așteptați de pacienți pe la ușile cabinetelor sau în saloanele din spital.
Notă: Site-ul Consiliului Raional Ungheni mai informează că respectiva deputată s-a întâlnit și cu lucrătorii din domeniul social. Pe când altă vizită-fulger?