În raionul Ungheni ar putea fi construit un depozit regional de stocare a deşeurilor. Construcţia ar putea servi şi Nisporeniului, şi Călăraşiului. Potrivit vicepreşedintei raionului, Iulia Pancu, după ce vor fi amenajate construcţiile necesare, conform standardelor europene, deşeurile vor fi selectate, iar cele stocate în nişe, vor fi degradabile – frunze, gunoi menajer. Restul deşeurilor vor fi transportate în altă parte.
Pentru amenajarea acestor depozite au fost propuse mai multe locaţii în primăriile raionului, doar că deocamdată nu a fost identificat locul exact. „Sunt anumite criterii pe care trebuie să le respectăm. Solicităm şi părerea cetăţenilor ”, a subliniat Iulia Pancu. Bunăoară, în Agronomovca şi Floriţoaia Nouă, sătenii au spus că nu sunt de acord ca depozitul în cauză să fie construit în localitatea lor. A existat şi propunerea de a aloca şi terenul din Zagarancea, unde se intenţiona să fie construită termocentrala electrică de către investitorii cehi. „Este lângă traseu, permite suprafaţa”, a subliniat Iurie Toma, preşedintele raionului. Dânsul afirmă însă că s-ar fi renunţat şi la această locaţie, deoarece în apropiere se află poligonul de tragere. Astfel, la moment se analizează locaţiile din primăriile Buşila, Todireşti, Cetireni, Pârliţa.
După ce va fi identificat terenul, se va purcede la elaborarea studiului de fezabilitate. Proiectul respectiv este implementat de Agenţia de Dezvoltare Centru, cu suportul Agenţiei de Cooperare a Germaniei (GIZ). De notat, la jumătatea lunii martie a fost desfăşurată o şedinţă la care au participat toţi actorii implicaţi în acest proiect: reprezentanţi de la consiliile raionale, ai primăriilor, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Ministerului Mediului, etc.
Atunci s-a discutat despre consolidarea cadrului legislativ, normativ şi instituţional în corespundere cu standardele Uniunii Europene; dezvoltarea infrastructurii de gestionare a deşeurilor bazate pe abordarea regională; informarea şi sensibilizarea publicului.