Conform unei decizii a Consiliului Orăşenesc Ungheni, adoptată încă în anul 2005, familiile social vulnerabile, care au în îngrijirea lor trei şi mai mulţi copii, au dreptul la o scutire de la plata pentru întreţinerea lor la grădiniţă.
Pentru aceasta părintele urmează să prezinte un certificat despre componenţa familiei sau un certificat medical, la necesitate, să completeze o cerere şi ancheta socială.
An de an această practică este respectată, iar aleşii locali cu regularitate aprobă astfel de liste. De exemplu, după ultima şedinţă, au beneficiat de o scutire integrală 5 copii, care provin din familii monoparentale, cu mame neangajate sau familii numeroase. De o scutire de 50% au beneficiat mai bine de 50 de copii. Potrivit viceprimarului Eduard Balan, listele sunt întocmite de către responsabilii de la instituţiile preşcolare care cunosc mai bine situaţia familiilor. „Şi copilul meu beneficiază de o scutire, imediat ce am prezentat certificatul despre naşterea celui de-al treilea. Să ştiţi că este un suport financiar foarte bun, mai ales când creşti şi educi trei şi mai mulţi copii”, explică viceprimarul.
În mediu un părinte economiseşte anual în jur de 600 de lei (cu scutire de 50%) şi 1200 de lei (scutire integrală).
Toți ceilalți părinți achită lunar 120 de lei, ceea ce constituie 25% din plata pentru alimentaţia copilului la grădiniţă, restul fiind acoperit din buget.
Pentru o familie cu un venit minim, suma respectivă este un bun suport financiar. Dar ce se întâmplă atunci când o familie, chiar dacă are dreptul la acordarea scutirii, fiindcă are trei copii, nici pe departe nu este una vulnerabilă? Examinând lista celor care şi-au exercitat dreptul său, găsim şi familii care nici pe departe nu se încadrează în categoria celor vulnerabile, căci unul dintre părinţi fie că este angajat al serviciului vamal, fie că este antreprenor, iar cel de-al treilea deţine câteva imobile. Acest lucru ne-a fost confirmat şi de părinţi, care spun că unii copii care beneficiază pe parcursul unui an de scutire parţială, sunt aduşi de către părinţi la grădiniță cu maşini luxoase. „Cu toţii ne iubim copiii, dar când o mămică se laudă că achită pentru grădiniţă doar 60 de lei, iar copilul ei poartă la mână o brăţară pe care este încrustat prenumele lui, nu cred că are nevoie de această scutire, mizeră pentru ea”, spune Maria Cibotaru.
Aleșilor locali le este prezentată informaţia eronată sau totuşi unele decizii se iau la nimereală? Vitalie Ţăranu, consilier local, membru al comisiei sociale în cadrul Consiliului orăşenesc, care îşi exercită pentru prima dată mandatul de consilier, spune că i s-a explicat că este o practică mai veche, iar în mare parte în cerere este indicat că unul din părinţi nu este angajat sau are un venit mic. Alesul local a rămas nedumerit atunci când i-am numit unele cazuri concrete: „Nu pot să înţeleg cum părinţii care nu duc lipsuri materiale mai îndrăznesc să ceară unele scutiri”. Totodată, a menţionat că vor analiza mai minuţios fiecare cerere, mai ales că sunt alte categorii de cetăţeni care trebuie ajutaţi.