Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din municipiul Ungheni marchează 30 de ani de activitate. Ziarul „Unghiul” va publica o serie de materiale despre această instituție școlară. Primul care vi-l propunem este o scurtă incursiune în istoria unui liceu cu tradiție din municipiul Ungheni.
În anul când moldovenii își cereau dreptul la limbă și grafie latină la Ungheni se pun bazele unei școlii
Construcția actualului liceu, care de-a lungul a 3 decenii respectă capacitățile, cunoștințele și talentul persoanei, s-a început în 1989. Proces, care a durat doi ani. Astfel, la 1 septembrie 1991 își deschide larg ușile sălilor de clasă pentru 992 de elevi și cei 73 de pedagogi, Școala Medie de Cultură Generală „Gheorghe Asachi” din cartierul Tineretului.
Înfruntă greutățile tuturor etapelor pe care le-a cunoscut învățământul în R. Moldova. Pedagogii au făcut mari eforturi pentru a le insufla elevilor sentimentul valorilor morale și umaniste, dobândindu-și în decurs de 30 ani de existență statutul de adevărat centru al învățământului preuniversitar a luminat cugetul a zeci de promoții de absolvenți, care au devenit ulterior cetățeni cu studii superioare, ducând faima liceului în întreaga lume.
În anul 1998 școala a primit Statutul de liceu teoretic (Ordinul Nr. 30 din 03.09.1998 cu privire la „Înființarea liceelor teoretice”).
În anul 1991 a fost ales primul Consiliu Sindical. Primul președinte sindical a fost Lidia Leva.
A fost creat primul cor școlar în număr de 132 elevi, care a concurat la festivalul muzical raional. Corul a fost premiat cu o excursie peste granițele țării.
În anul școlar 2002-2003 au activat 72 pedagogi, care au instruit 1461 elevi repartizați în 50 clase complete. Ciclul primar – 7 clase, ciclul gimnazial – 32 clase și ciclul liceal – 11 clase. În ciclul liceal elevii se instruiesc la umanist în 8 clase și real – 3 clase.
Până în anul 2005 ciclul primar va fi transferat în școala primară „Alexei Mateevici” din același cartier, rămânând clase de gimnaziu și liceu. În cele gimnaziale sunt școlarizați elevii ȘP „Alexei Mateevici” și „Spiridon Vangheli”.
Relații de parteneriat cu diverse instituții din țară și peste hotare
În procesul educativ colectivul didactic de la LT „Gh. Asachi” pun accentul pe dezvoltarea personalității, bine pregătită teoretic și practic, capabilă să se încadreze în viața social-economică, facilitând participarea elevilor la diverse proiecte și programe sociale cu caracter voluntar (Agenda Locală 21 Ungheni etc.). Astfel, instituția dispune de o serie parteneriate cu diferite organizații asociative locale, naționale și chiar internaționale. Elevii participă la diferite programe de studiu internaționale.
Din 1999 până în 2003 liceul primește în vizită 8 delegații din Europa și America, care au dus la dezvoltarea instituției: Olanda (2001), SUA (2002-2003), SUA (2002), Franța (2000-2002), SUA (2002), Suedia (2000), Marea Britanie (2002-2003), Polonia (2003), România (1999).
Alături de școala medie „Gh. Asachi” era neobosita și mereu în căutare dna Svetlana Ciobanu, pe atunci inspector general școlar. Cu deosebit respect ne amintim de Ministerul Învățământului din R. Moldova, cărturarul Nicolae Mătcaș, care a îndrumat pedagogii să treacă la alfabetul latin, la notificarea cunoștințelor elevilor cu „1…10”, studierea limbii române și istoria românilor.
Dacă cărturarul Gh. Asachi ar învia, ar zâmbi, bucurându-se de succesele obținute de pedagogii liceului, care, pe parcursul a doisprezece ani de activitatea au dus faima acestui lăcaș de știință departe de hotarele municipiului/liceul datorită pedagogilor a devenit focar al inteligenței și culturii.
Raportul de autoevaluare al LT „Gh. Asachi” (2003)