Scumpiri record la carburanți. Prețul pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 crește de marți cu 43 de bani, ajungând să coste 25,69 lei, iar cel pentru motorină crește cu 72 de bani, ajungând la 23,11 lei. Acestea sunt prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard stabilite de ANRE pentru zilele de 8 și 9 martie, transmite IPN.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică precizează că situația pe piața carburanților din Republica Moldova, deja a doua săptămână înfruntă consecințele evenimentelor tragice din Ucraina.
„Contextul regional actual a exclus posibilitatea utilizării căilor tradiționale de transport a produselor petroliere din state precum Rusia, Belarus, Ucraina, fapt care determină reorientarea tuturor importurilor de carburanți către frontiera de vest. Acest factor implică pentru unele companii petroliere care importau din regiunea dată atât schimbarea lanțurilor de aprovizionare, cât și identificarea noilor furnizori în schimbul celor existenți. Situația dată se poate răsfrânge pe termen scurt asupra capacității acestora de a asigura deplina funcționalitate a stațiilor de alimentare administrate. Este important de menționat, că acest fenomen nu poartă un caracter sistemic și nu afectează rețelele de benzinării care sunt tradițional asigurate cu carburanți din România”, precizează instituția într-un comunicat de presă.
Potrivit ANRE, suplimentar la factorul logistic, în ultimele zile piața este puternic influențată de prețurile record care sunt înregistrate la bursele internaționale. Prețul barilului de petrol pe piața Brent a depășit nivelul de 139 de dolari, apropiindu-se de recordul absolut înregistrat în anul 2008, informează cotidianul Le Monde, citat de Mediafax”. Cotațiile Platts, la rândul lor, au depășit nivelul de 1100 și 1150 de $/tona pentru benzină și, respectiv, motorină și sunt acum la cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani.
În contextul scumpirilor anunțate, premierul Natalia Gavrilița a declarat că prețurile cresc la nivel internațional, iar la Guvern se discută despre măsuri țintite pentru anumite categorii, cum ar fi agricultorii sau transportatorii, care riscă să fie afectați cel mai mult de aceste scumpiri.