Localnici, elevi și profesori de la LT Sculeni și Gimnaziul Gherman din comuna Sculeni s-au mobilizat și-au luat parte activă la campania națională de împădurire. Aceștia au plantat puieți de salcâm, paltin de câmp și frasin, specii recunoscute pentru beneficiile lor ecologice și economice, în zona „Caracaș” din Sculeni Vechi, în apropiere de râul Prut, pe o suprafață de 42 de hectare. Acțiunea a fost organizată de Primărie împreună cu Ocolul Silvic Sculeni.
Într-un mesaj, postat pe rețeaua socială facebook, autoritățile publice din Sculeni au subliniat importanța inițiativei: „Prin entuziasmul și efortul lor, acești tineri frumoși și dascăli dedicați au demonstrat că spiritul civic începe din școală. Împreună, au contribuit la plantarea puieților care vor transforma acest teren într-o pădure frumoasă pentru generațiile viitoare și care va proteja biodiversitatea”.
La finalul zilei, auto-ritățile publice locale le-au oferit voluntarilor o masă caldă, incluzând sarmale, ceai și dulciuri, în semn de recunoștință.
Primarul, Sergiu Gușevati, le-a mulțumit tuturor parti-cipanților: „Dragi elevi și profesori, suntem mândri de voi! Mulțumim pentru exemplul oferit și pentru dedicarea de care ați dat dovadă. Împreună construim o comună mai verde și mai frumoasă!”.
Detalii despre campanie
Precizăm că în întreaga țară se desfășoară campania națională de împădurire, care face parte din Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor și are scopul de a îmbunătăți biodiversitatea și de a contribui la combaterea schimbărilor climatice. În primăvară, au fost plantați 3.300 de hectare de pădure, iar pentru această toamnă este planificată împădurirea a încă 4.000 de hectare. Din totalul suprafeței, în raionul Ungheni vor fi reîmpădurite peste 80 de hectare, implicând primăriile Măcărești, Morenii Noi, Pîrlița, Sculeni și Boghenii Noi.
Mobilizare națională
La data de 16 noiembrie, întregul Guvern s-a alăturat eforturilor de împădurire la Mălăiești, unde au plantat 40 de hectare de pădure. De asemenea, cetățenii din toată țara sunt încurajați să participe la acțiuni similare, fiind disponibile 440 de locații de plantare în cadrul a 160 de primării.
Beneficiile împăduririi
Plantarea copacilor aduce beneficii semnificative: previne eroziunea solului, în special în apropierea râurilor; îmbunătățește calitatea aerului prin absorbția dioxidului de carbon; și contribuie la menținerea umidității solului, esențială pentru agricultură. De asemenea, împăduririle oferă un habitat pentru flora și fauna locală și reduce impactul fenomenelor extreme, precum inundațiile sau seceta.