La cea de-a III-a ediție a Conferinței de Istorie și Cultură Locală s-a vorbit despre deportări. Tema din acest an fiind „Deportările și represiunile din satele raionului Ungheni”.
Evenimentul a avut loc în incinta Casei de Cultură din Sculeni și a început cu discursul consulului Biroului Consular al României la Ungheni, Sorin Bădulescu. „Sunt încântat că mă aflu astăzi aici, la acest eveniment frumos, cu oameni frumoși și într-o localitate cu istorie bogată. În acest sens țin să felicit toți istoricii cu prilejul zilei profesionale și vă mulțumesc pentru efortul pe care îl depuneți în menținerea flăcării vii a istoriei neamului”, a declarat consulul. Ulterior, cu un mesaj de salut a venit și primarul localității Sculeni, Vasile Casian. „Localitatea noastră de baștină are o istorie bogată și suntem foarte bucuroși că suntem astăzi gazda Conferinței de Istorie și Cultură Locală. Vă mulțumim, dragi istorici pentru efortul depus”, a specificat primarul.
Conferința a fost organizată la inițiativa Asociației Istoricilor „Nicolae Iorga”, din Ungheni, care, cu prilejul celor 81 de ani de la primul val de deportări, a organizat concursul „Deportările din localitatea ta”, la mai multe categorii de vârstă și secțiuni: eseu, proiect de cercetare și film. În cadrul Conferinței de Istorie și Cultură Locală, au fost premiați câștigătorii concursului. Elevii au primit diplome și cărți de valoare.
În cadrul conferinței, au fost invitați de onoare care au venit cu comunicări către public. Mai exact, este vorba despre academicianul Andrei Eșanu, Valentina Eșanu, Anatol Petrenco, Octavian Țîcu, Alexandru Ciuvaga, Maria Ciuvaga, Maria Calin și un discurs impresionant a avut și moderatorul evenimentului, Corneliu Prepeliță, care este și președintele Asociației Istoricilor „Nicolae Iorga”, din Ungheni. Dânsul și-a felicitat colegii cu ocazia Zilei Istoricului și a vorbit despre importanța istoriei.
La sfârșitul evenimentului elevi de la LT Sculeni au pus în scenă spectacolul „Nu vrem să ne răzbunați, dar să nu uitați”.
Corneliu Prepeliță ne-a menționat că ideea montării scenetei cu mărturii ale deportaților din comuna Sculeni le aparține profesoarelor de istorie Maria Calin și Angela Rusu.
„Elevii împreună cu profesoarele au mers la persoanele din comună, care au avut de suferit de pe urma regimului comunist, și le-au luat câte un interviu. În baza acestora ei au putut să realizeze acest spectacol, care a fost unul demn de marile scene teatrale”, a mai specificat istoricul.