Cartea din această ediție pe care v-o propunem să o lecturați e una din puținele despre Holocaust care pot fi citite atât de maturi cât și de copii. Limbajul simplu utilizat de autoare e o lectură emoționantă pentru întreaga familie. În același timp, ca și toate celelalte scrieri despre acea perioadă neagră din istoria omenirii, e educativă. E despre copiii din acele vremuri care se străduiau să trăiască, să învețe să trăiască într-un mediu în care pericolul era la fiecare pas.
Olive are treisprezece ani și locuiește în Londra împreună cu fratele ei de opt ani, Cliff, și cu sora ei de 19 ani, Sukie. Tatăl moare pe front, iar mama e nevoită să muncească foarte mult la o tipografie. Într-o seară, cei trei copii ies la cinematograf, însă Sukie dispare în mod misterios. Filmul este întrerupt de un raid aerian, în timpul căruia Olive este rănită, iar Sukie este dată dispărută. După acest episod, se decide evacuarea copiilor din Londra, iar Olive și Cliff sunt trimiși în Devon la Queenie, o femeie stranie despre care copiii cred că era prietena prin corespondență a lui Sukie.
Ajunși în Devon, Olive și Cliff sunt nevoiți să treacă prin procesul deloc nu ușor de adaptare a unui mediu neprietenos: oameni străini, locuri noi. Capac la toate Queenie nici măcar nu știe cine e Sukie. Însă ei descoperă în aceste locuri reci o locație, pe cât de folositoare, le oferea protecție, pe atât de periculoasă, fiind ținta ușoară a avioanelor inamice, farul. Anume aici, în far, Olive găsește legătura dintre scrisoarea găsită în paltonul pe care îl îmbrăcase Sukie ultima dată și oamenii din Devon. Înțelege că sora sa a ajutat la evacuarea evreilor din zonele de risc, salvându-i de la lagărele de concentrare.
Deși scrisă pentru copii, cartea nu cosmetizează foarte tare războiul. Scopul autoarei nu este să înspământe copiii, ci să le arate că, și în cea mai mare suferință, este speranță, iar solidaritatea, prietenia, bunătatea, respectul, curajul, demnitatea pot rezista chiar și în cel mai crunt război.
Cărți pe aceeași temă: „Inima mamei mele”, „Promisiunea”, „Geamantanul Hanei”, „Jurnalul Annei Frank”, „Băiatul cu pijamale în dungi”, „Am supraviețuit invaziei naziste”, „Numără stelele. O poveste din Copenhaga”.