Autoritățile de la Chișinău au adresat o scrisoare Comisiei Europene pentru a înlătura erorile admise anterior și pentru ajustarea listei deșeurilor care pot fi exportate din Uniunea Europeană în Moldova. Precizări referitor la regimul de export al deșeurilor din UE în Republica Moldova sunt făcute de către Ministerul Mediului în contextul discuțiilor publice, transmite IPN.
În conformitate cu legislația Uniunii Europene privind exportul anumitor deșeuri destinate recuperării, lista deșeurilor și țările în care acestea pot fi exportate, este supusă periodic evaluării și modificărilor. Decizia UE de a include sau exclude anumite deșeuri se bazează și pe legislația națională a țărilor privind regimul de import și prelucrare a acestora.
În primăvara anului 2019, la comanda Comisiei Europene, a fost efectuat un studiu în vederea ajustării listei. Atunci, Republica Moldova a prezentat informația relevantă solicitată de către experți. Însă, în procesul de compilare a listei de către experții internaționali, a fost comisă o eroare și prevederile Legii privind deșeurile, care admit excepție la import în Republica Moldova pentru anumite categorii de deșeuri nu au fost incluse ca excepție în anexele III și III-A ale Regulamentului Comisiei Europene.
Legea Republicii Moldova privind deșeurile stipulează că este interzis importul deșeurilor și reziduurilor de orice natură cu excepția categoriilor de deșeuri prezentate în anexa nr.7, printre care sticlă, carton și metal uzat.
Regulamentul Comisiei Europene a intrat în vigoare în luna noiembrie 2021, moment în care a fost sistat exportul din UE a anumitor categorii de deșeuri, inclusiv cele de metal uzat către țările cu care anterior exista o relație comercială pe acest segment. Informația pentru ajustarea Regulamentului a fost depusă de peste 80 state.
„În vederea asigurării corelării între legislațiile Republicii Moldova și a UE, a bunei funcționări a legislației naționale și efectuării ajustărilor în comun cu celelalte state, Ministerul Mediului a expediat o scrisoare în adresa Comisiei Europene în vederea efectuării rectificărilor la anexele vizate (III și III-A)”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului.
Regulamentul Comisiei Europene prevede expres faptul că procesarea deșeurilor exportate din UE în Republica Moldova se face doar de companii care dețin o autorizație de mediu. Această autorizație se emite de către Agenția de Mediu din Republica Moldova. Respectiv, companiile care nu se conformează nu vor putea importa și procesa anumite categorii de deșeuri, chiar dacă rectificările la Regulamentul în cauză vor fi aprobate de Comisia Europeană și exportul deșeurilor de metal feros va fi permis.