O lună ne desparte de iarnă. Poate că zăpada va veni chiar şi mai devreme. Temperaturile reci deja se fac simţite şi în încăperile din şcoli şi grădiniţe.
Instituţiile conectate la sistemul de gaze centralizat sau cu centrale termice autonome au parte de un anumit confort, nu iniţiază procedura de achiziţie a cărbunelui. Totuşi cheltuielile pentru consumul de gaze nu sunt deloc mici. Bunăoară la LT „Aleksandr Puşkin” din oraşul Ungheni, contabila-şefă Ecaterina Chiperciuc spune că agentul termic, în anul 2015, a costat bugetul instituţiei peste 900 de mii de lei. Pentru anul 2016, în lunile de iarnă, au fost transferaţi peste 500 de mii de lei pe contul SA „Comgaz-Plus”, care a livrat agentul termic. Transferurile de bani se fac conform indicaţiilor contorului”.
La Gimnaziul „Elada” din Măcăreşti căldura din calorifere este produsă de gazele naturale de la sistemul autonom de încălzire. Directoarea Maria Antoniuc menţionează că instituţia este pregătită pentru noul sezon de încălzire: „Am verificat sistemul şi din moment ce temperaturile vor fi scăzute vom conecta cazanele”.
În liceele şi gimnaziile din raionul Ungheni, în mare parte, agentul termic este produs de cărbunele procurat din contul bugetului instituţiilor. La Gimnaziul „Dimitrie Cantemir” din oraşul Corneşti, căldura va fi produsă de centrala termică pe cărbune. Directorul Leon Bileţchi spune că sistemul deja a fost verificat, reparat, probat. Cărbune deocamdată nu au procurat întrucât au în stoc 67 de tone din sezonul precedent de încălzire. Până la sfârşitul anului vor mai procura încă vreo 20 de tone. În total, pentru agentul termic în gimnaziul, unde învaţă 240 de elevi, se cheltuie circa 300 de de mii de lei. Bileţchi afirmă că suma respectivă e cam mare. De aceea au aplicat actele necesare pentru finanţarea unui proiect.
Acesta prevede termoizolarea instituţiei, precum şi construcţia unei centrale termice pe biomasă, iar astfel cheltuielile pentru agentul termic ar putea fi mai mici. Cert e că deocamdată nu au suport financiar pentru a realiza proiectul.
Şi la Gimnaziul Zagarancea, agentul termic pentru încălzirea instituţiei va fi produs de cărbunele pe care deja l-au achiziţionat. Chiar dacă instituţia are şi o centrală termică pe biomasă, dar nu este pusă în funcţiune din cauza unor defecţiuni. „Centrala termică nouă construită, pe biomasă, a funcţionat vreo două zile. S-a defectat chiar atunci când am probat-o”, a spus directoarea-adjunctă, Lucia Gorenco. Tot ea adaugă şi faptul că anul acesta e posibil să fie reparată centrala, iar la anul următor instituţia să fie încălzită şi cu biomasă. Pentru sezonul rece, gimnaziul a procurat 20 de tone de cărbuni, iar lemnele au rămas în depozit din sezonul trecut.