A rămas o lună până la începerea anului şcolar. Între timp conducerea instituţiilor de educaţie din raionul Ungheni este preocupată de realizarea lucrărilor de reparaţie, dotarea sălilor de clasă cu mobilier nou. Cert e că în timp ce unele gimnazii şi licee îşi permit să efectueze acele îmbunătăţiri de care au cu adevărat nevoie, altele de abia reuşesc să acopere cheltuielile pentru reparaţiile curente.
Liceul s-a schimbat la faţă
Lucrări impunătoare au fost realizate la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din oraşul Ungheni. Anul acesta, din Fondul de Eficienţă Energetică (FEE) conducerea acestei instituţii a reuşit să reabiliteze capital faţada instituţiei.
În acest sens au fost direcţionaţi aproximativ 2 mln. de lei. Şi din bugetul liceului s-au cheltuit circa jumătate de milion de lei pentru reparaţia coloanelor clădirii. Potrivit contabilei-şefe de la liceu, Iulia Cojocaru, contractul prevede finalizarea lucrărilor până la 31 august 2016, însă ei cred că lucrările vor fi terminate mai devreme.
Sursa mai comunică şi faptul că în noul an şcolar şi sala de chimie, adică laboratorul unde elevii vor efectua experimente, va arăta ca nouă. Din buget Consiliul Raional Ungheni a alocat suma de 250 de mii de lei pentru reparaţia şi dotarea ei cu utilajul necesar.
În anul de studii 2015-2016, liceul a planificat suma de 600 de mii de lei pentru a fi cheltuită la realizarea lucrărilor capitale. Bugetul instituţiei depăşeşte 6 mln. lei.
Teren de minifotbal
Şi la LT „Mihai Eminescu” din oraşul Ungheni derulează lucrări capitale. Dacă în anii precedenţi aici s-a dat atenţie la reparaţia cantinei, a sălii de festivităţi, instalării pavajului în faţa instituţiei, în anul curent se amenajează un teren de mini-fotbal, cu înveliş artificial, şi o pistă de alergări. Lionora Filipovici, directoarea liceului, spune că în acest sens au planificat 300 de mii de lei şi de curând a fost identificată firma care va realiza lucrările. Suma respectivă este alocată din bugetul liceului, însă învelişul artificial se preconizează să fie oferit din partea Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal (FMF): „Acum doi ani am depus un demers către FMF pentru a ne ajuta la procurarea învelişului artificial care costă circa 75 de mii de lei. Aşteptăm rândul. Sper că atunci când vor vedea că am făcut investiţii în terenul respectiv vom avea şi contribuţia federaţiei”.
Tot din sursele proprii a fost procurat mobilier pentru încă două clase din treapta primară. Directoarea povesteşte că în anul curent vor avea cu două clase de elevi mai mult şi doreşte ca aceştia să aibă bănci şi scaune noi. Totodată, intenţionează să cheltuiască vreo 15 mii de lei pentru amenajarea grupurilor sanitare, inclusiv cabine de duş în vestiarul băieţilor din sala de sport.
În privinţa reparaţiei în sălile de clasă, Lionora Filipovici afirmă că ajutor au avut din partea părinţilor, atât financiar, cât şi la efectuarea diferitor lucrări. Dânsa speră că până la sfârşitul anului liceul va avea o situaţie financiară mai bună şi vor reuşi să schimbe băncile din mai multe săli de clasă.
O noutate importantă pentru elevii care studiază la liceu, dar şi pentru părinţii acestora, pedagogi este şi faptul că începând cu anul 2017 vor fi schimbate ferestrele, clădirea va fi izolată termic, schimbat în totalitate acoperişul, reparat sistemul de ventilare. „Este vorba de un proiect mare, în valoare de 2,5 mln. euro, implementat cu susţinerea GIZ, care va dura câţiva ani. Acum suntem preocupaţi de întocmirea actelor necesare”, a spus Lionora Filipovici.
În anul de studii 2015-2016, bugetul liceului a depăşit 10 mln. lei. Aici învaţă cei mai mulţi elevi din raionul Ungheni. În anul nou de studii în acest liceu vor studia 1200 de elevi.
Reparaţii curente – în majoritatea instituţiilor
La Liceul Teoretic din Sculeni, anul acesta, pe lângă reparaţiile curente realizate în sălile de clasă şi coridoare, s-a reuşit să fie schimbate 44 de uşi interioare. Directorul adjunct pentru instruire, Sergiu Carpinschi, a zis că nu cunoaşte cât s-a cheltuit, dar se bucură că lucrarea a fost îndeplinită. Dânsul a mai spus că bugetul instituţiei nu este atât de mare ca să îşi permită să efectueze reparaţii capitale: „În fiecare an planificăm câte ceva să procurăm, să reparăm. Anul trecut am procurat mobilier”. La liceu învaţă 514 elevi, iar bugetul este de peste 4 mln. de lei.
La Gimnaziul Todireşti, unde învaţă 330 de elevi, se planifică să fie reabilitate grupurile sanitare cu ajutorul Consiliului Raional Ungheni, Direcţiei Educaţie şi, desigur, din sursele financiare ale şcolii. Valentina Covata, contabilă-şefă, a zis că pentru lucrările capitale, în bugetul gimnaziului au fost planificaţi 100 de mii de lei. Vara aceasta, ca şi în restul instituţiilor de educaţie, au fost efectuate lucrări curente. Bugetul gimnaziului în anul trecut de studii a constituit 3488100 de lei.
Până la 100 de mii de lei vor fi cheltuiţi pentru buna funcţionare a cazangeriei Gimnaziului Teşcureni. Directoarea instituţiei, Maria Sasu, a spus că a înaintat un demers Direcţiei Educaţie pentru a fi susţinuţi financiar, inclusiv vor aloca bani şi din bugetul şcolii, vreo 20 de mii de lei. În rest, vara acesta au fost realizate reparaţii cosmetice în sălile de clasă, pentru că în anii precedenţi s-au efectuat lucrări capitale şi s-a păstrat bine totul. În gimnaziu învaţă 125 de elevi, iar bugetul a fost de circa 2 mln. de lei.