În ultimul timp, tot mai des auzim că școlile din sate nu trebuie închise, fiindcă fără ele localitățile mor, familiile cu copii se mută acolo unde școlile nu sunt amenințate de dispariție.
Însă mereu se vorbește de faptul că nu are niciun rost să fie menținute astfel de școli, în care învață șapte sau nouă elevi, acolo și baza materială lasă mult de dorit, iar cadrele didactice, în fond, au bagaje vechi de cunoștințe și fondurile, din cauza numărului redus de copii, nu sunt suficiente. În plus, numărul total de elevi din școli scade treptat, în legătură cu care, în raionul Ungheni, în trecutul apropiat liceele din Petrești, Costuleni, Măcărești și Cornești au devenit gimnazii. Și dacă în ultimul an de studii au încetat să mai existe clase primare în satele Grozasca și Rezina, apoi în Măcărești a reînviat liceul, în acest an s-a deschis gimnaziul în satul Buzduganii de Sus, închis acum patru ani.
Potrivit primarului comunei Pârlița, Stanislav Babuțac, în sate au fost închise acele școli unde erau mai puțin de 100 de elevi și întreținerea cărora necesita foarte mulți bani. Deși școala din satul Hristoforovca a fost închisă înainte de a deveni el primar, din câte ține minte, acolo învățau 40 de elevi. Nu se poate spune că din această cauză familiile tinere au început să plece, dar dacă ar fi închisă grădinița, atunci este posibil ca tinerii, care nu sunt prea mulți în sat, în genere nu vor rămâne. Cu toate acestea, trebuie de a recunoaște faptul că probleme apar în astfel de sate mici și cu grădinițele. De exemplu, în Hristoforovca instituția respectivă este prevăzută pentru 38 de locuri – două grupe, care sunt completate pe jumătate. Primarul a spus că acum se pune problema de a uni ambele grupe, deoarece muncesc mai mulți angajați decât copiii care le frecventează.
Colega sa, primarul comunei Valea Mare, Galina Varvariuc, consideră că chiar și un gimnaziu mic, cum e cel redeschis din satul Buzduganii de Sus, poate supraviețui dacă mijloacele vor fi cheltuite cu chibzuință, cum se spune, vor strânge cureaua. Dânsa nu crede că închiderea școlilor provoacă exodul tinerilor din sat. Mulți părinți contemporani au oportunitatea să-și învețe copiii în școlile din localitățile vecine. „Noi i-am nedreptățit pe acei copii care doresc să învețe, să obțină ceva, dar părinții nu au posibilitățile necesare. Nu e cazul să vorbim nici despre lipsa specialiștilor în școli, principalul e să fie predate obiectele de bază, în ce privește cântul și desenul, copilul care are dorință și tinde să le studieze poate fi înscris la o școală specializată – de arte sau de muzică. Eu nu consider că satul va muri odată cu închiderea școlilor”, a menționat interlocutoarea.
Potrivit Olgăi Popa, șefă adjunctă a Direcției Educație a raionului Ungheni, în ultimul an nu s-a închis nicio școală, dar de pe 3 octombrie gimnaziile din satele Agronomovca și Florițoaia Veche au devenit filiale. Primul – a liceului „Alexei Mateevici” din Pârlița și al doilea – a Gimnaziului Florițoaia Nouă. În prezent filialele activează ca și până acum, doar statutul li s-a schimbat. E amenințată vreo școală, în care învață circa 100 de copii, de a fi închisă în viitor? Specialista spune că s-a luat decizia să nu fie închise școlile, ci să fie transformate în filiale ale instituțiilor de învățământ din apropiere dacă numărul elevilor se reduce la 90. Școlile cu un număr mic de elevi nu pot supraviețui în mod independent și acest lucru va fi mai simplu de făcut atunci când vor deveni filiale ale unei instituții de învățământ cu potențial mare.
Vom trăi și vom vedea.