Activează din 1963 și contribuie la dezvoltarea capacităților și aptitudinilor generației tinere în domeniul artelor și asigură însușirea cunoștințelor muzicale, estetice și pregătirea pentru continuarea studiilor la un nivel mai superior. În cei 55 de ani de activitate a înregistrat succese remarcabile și a pregătit adevărați artiști: Dumitru Miller, frații Oleg și Igor Vitliuc, Alexandru Moraru, Petru Moiseev, Veaceslav Bodolica, Dana Marchitan și mulți alții.
Vorbim de Școala de Muzică din municipiul Ungheni și discipolii săi, care în această primăvară se bucură de alte noi succese. În martie ei au participat la prima ediție a două concursuri zonale de interpretare instrumentală. Unul a avut loc la Bălți – „Mărgăritar sonor”, de unde tinerii instrumentiști ungheneni s-au întors cu 5 medalii (3 de argint, 2 de bronz și 2 mențiuni), participanți în total fiind 14 copii. Al doilea s-a desfășurat la Călărași – „Micul virtuoz”, iar aici ei s-au învrednicit de un loc III și două mențiuni.
Tereza Cazac, directoarea instituției, ne-a declarat că este mulțumită de rezultatele obținute de elevi și profesori, dar pentru a avea o prestație mai bună e nevoie de unele lucrări de reparație capitală pe interior și exterior a sediului școlii. În continuare ea ne spune of-ul cel mai mare al echipei de la școală – lipsa unei săli de concerte cu geamuri cu lumină externă pentru minimum 80 de locuri și cu scenă pe care să poată fi amplasat un pian cu coadă. „Într-o instituție cu peste 240 de elevi, 9 colective artistice, în care sunt încadrați aproximativ 150 de membri, noi în prezent nu putem organiza activități cu un număr mai mare de 40 de persoane într-o sală cu umiditate sporită”, mărturisește directoarea. În prezent concertele prezentate de elevii școlii se desfășoară în subsolul instituției sau în sala mică a Palatului de Cultură.
Contactat de noi viceprimarul municipiului, Cristofor Codreanu, ne-a declarat că este deja aprobat devizul de cheltuieli pentru schimbarea rețelei electrice, care are un grad sporit de uzură. Și pentru diminuarea umidității de la subsolul clădirii, acolo unde la moment se desfășoară concertele, se vor efectua lucrări de excavare pentru a realiza hidroizolarea clădirii. De asemenea vor fi îndeplinite lucrări de tencuială și vopsire a acestui spațiu.
Tereza Cazac ne-a spus în avanpremieră că la 25 mai va avea loc un concert de gală, ce vor marca cei 55 de ani de activitate a instituției, care tot va avea loc la Palatul de Cultură.