O echipă de specialiști din domeniul culturii din Republica Moldova, printre care și o specialistă din cadrul Bibliotecii Publice Raionale „Dimitrie Cantemir” au fost într-o vizită de lucru în Letonia timp de 10 zile.
Aceștia au participat la o școală de vară în cadrul unui proiect ce face parte din Programul Comisiei Europene ,,EU4 Dialogue”, ce are ca scop transmiterea și schimbul de experiență avansat a bibliotecilor din Letonia altor instituții de cultură, în scopul dezvoltării competențelor profesionale axate pe 4 dimensiuni: resursele informaționale de bibliotecă și gestionarea lor; digitalizarea și păstrarea patrimoniului cultural; planificarea și dezvoltarea serviciilor de bibliotecă și a altor instituții de cultură și colaborarea în domeniul culturii cu organizații, întreprinderi și administrații publice locale.
Potrivit echipei de experți din Letonia, care au ghidat participanții la instruiri, țara lor are bine pusă la punct conlucrarea dintre instituțiile de cultură, grație faptului că au aderat deja la Uniunea Europeană, iar aceasta le permite pentru a investi în domeniul culturii și a turismului.
Impresionați de evoluția și dinamismul stării de lucruri în domeniul culturii din această țară au rămas cei din delegația țării noastre, pentru faptul că pe rafturile bibliotecilor de la ei, practic nu există nici o carte veche, iar achizițiile de carte se fac în fiecare lună, lucru care în țară la noi se face doar odată în an.
Aceștia au mai subliniat faptul, că Letonia optează pentru următoarele obiective: spații confortabile pentru utilizatori, cartea bună și bibliotecarul competent, care ține la curent publicul cu noutățile zilnice.
La fel de semnificativ li s-a părut și faptul că mai în toate bibliotecile există cataloage electronice care ușurează enorm munca bibliotecarilor și că în Letonia este o colaborare strânsă între biblioteci și casele de cultură, foarte multe activități se petrec în parteneriatul dintre muzee, case de cultură, biblioteci și organizații neguvernamentale.
Din acest considerent se pune un mare accent pe acest lucru, deoarece în acest mod ei pot să aplice la diferite proiecte, pot să organizeze tabere de instruiri pe perioada vacanței și alte activități, care permit menținerea și întreținerea instituțiilor, dar și a serviciilor din cadrul acestor instituții.
La fel în Letonia, dar și în alte țări europene se optează pe calitatea serviciilor și nu pe cantitate, se ține cont și de bunăstarea și confortul angajatului, a mai subliniat participanții la instruiri.