Conform planului de activitate a Grupelor de Sprijin Reciproc din Republica Moldova, în luna februarie la nivel de țară s-au desfășurat vizite interorganizaționale, ghidate de coordonatori HelpAge Moldova, în urma cărora beneficiarii seniori ai centrelor comunitare au făcut schimb de experiență la nivelul regiunilor din care provin. O asemenea vizită au avut și Grupurile de Sprijin Reciproc din municipiul Ungheni și Mănoilești la colegii lor din raionul Telenești.
„Este o comunitate intelectuală, vibrantă, unde se scrie, se recită și se creează momente magice, unde beneficiarii se implică în serate dedicate autorilor preferați sau în activități care le provoacă spiritul de aventură. Ne-au impresionat formele lor de activitate, cum ar fi: clubul literar, cel de muzică, de artizanat, jocurile ludice și activitățile interculturale”, menționează Lidia Covali, coordonator Grupul de Sprijin Reciproc Ungheni.
O vizită de răspuns la colegii lor din Ungheni au avut și membrii Grupurilor de Sprijin Reciproc din satele Mândrești și Sărăteni din raionul Telenești pe data de 24 februarie. Întâlnirea a avut loc la Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir” din Ungheni. Agenda a inclus un șir de activități. Oaspeții au fost salutați de către viceprimarul municipiului Ungheni, Eduard Balan, președintele Asociației Obștești „Viitorul începe azi”, Constantin Stratulat și coordonatoarea HelpAge Moldova, Irina Iarmaliuc.
Cu un buchet de melodii în această zi specială a evoluat ansamblul vocal „Vârsta de aur” de la Palatul de Cultură Ungheni, după care seniorii s-au încadrat în 3 ateliere tematice: confecționarea mărțișoarelor, desen colorat cu vopsele bio și atelierul de creație literară. Dornici de creare a lucrurilor frumoase, participanții și-au pus la contribuție fantezia, lăsându-se inspirați de atmosfera sărbătorii dedicate mărțișorului și primăverii, unde au confecționat diverse mărțișoare, au desenat și au așternut pe hârtie versuri frumoase.
„Fiecare lucru creat cu dragoste, poartă în el o bucățică din suflet, iar acest lucru face ca viața din jurul nostru să prindă farmec și culoare”, a menționat Elena, membră a Grupului de Sprijin, satul Mândrești, raionul Telenești.
Un alt compartiment al întâlnirii a fost excursia în orașul Ungheni, în unele instituții de cultură pentru a familiariza oaspeții cu vestigiile și locațiile culturale din oraș printre care: sculpturile de pe strada Națională, Muzeul de Istorie și Etnografie Ungheni și expoziția de sculpturi ale lui Dumitru Verdianu, adusă de la Viena. Oaspeții au asistat și la atelierul de dans cu grupul folcloric „Hora de la Prut”, condus de coreograful, Tudor Babin.
Vizita interorgani-zațională s-a încheiat cu „Hora Prietenii”, fapt ce a întregit buna dispoziție a participanților. „Pentru noi asemenea întâlniri sunt o formă de colegialitate, de relaxare și conectare cu frumosul, ori socializarea ne poate schimba viața”, a menționat, Eugenia, membră a Grupului de Sprijin Reciproc, Ungheni. „Sper că, colegii noștri au plecat cu impresii frumoase despre cultura și ospitalitatea unghenenilor. Aceste întâlniri sunt utile prin faptul că consolidează echipele și le dă posibilitatea de a se împărtăși reciproc cu reușitele lor, îi motivează să fie cu adevărat un sprijin pentru persoanele în etate din comunitățile respective” a concluzionat Lidia Covali, coordonator Grupul de Sprijin Reciproc Ungheni.