Remitențele din Federația Rusă practic s-au stopat, iar prognozele arată că și valoarea celor din țările Uniunii Europene vor scădea. În aceste condiții, această sursă de finanțare a consumului va fi negativă comparativ cu perioadele precedente. Despre aceasta a declarat guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, într-o conferință de presă, transmite IPN.
„Practic s-au stopat remiterile din Federația Rusă. Nu știu dacă se vor relua și dacă se va găsi un canal de transfer al acestor remiteri care să nu fie sub sancțiuni internaționale”, explică guvernatorul.
Potrivit lui, majoritatea băncilor centrale a economiilor mari, cum ar fi SUA și Uniunea Europeană, au declarat ferm că vor merge pe o restricționare mai robustă a politicii monetare. „Cu siguranță, aceasta va avea un impact asupra economiei din acele regiuni. În special ne interesează zona europeană. Deci anticiparea noastră este că și cererea agregată, și activismul economic din acele regiuni vor suferi o anumită stagnare. Acest fapt înseamnă că și de acolo am putea avea presiuni pe remitențe. Vorbim despre evoluția remitențelor în termeni nominali. Dacă vorbim în termeni reali, în trimestrele următoare, nivelul remitențelor va fi pe un palier negativ”, precizează Octavian Armașu.
Guvernatorul a mai spus că în prezent în piață sunt disponibile suficiente rezerve de valută liber convertibilă – euro și dolari. Volumul de ruble rusești în conturile băncilor este limitat.