Lucrătorii cluburilor și caselor de cultură zeci de ani, atât pe vremea sovietelor, cât și în anii de independență ai Moldovei primesc salarii derizorii. Aceștia, spre deosebire de lucrătorii bibliotecilor, nu aveau nici măcar sporuri pentru studii, pentru vechime în muncă și toți se indignau, dar nimic nu a fost făcut în mod concret. Desigur, nu existau condiții de lucru, focarele de cultură, așa se numeau cluburile, erau întotdeauna reci, rareori se încălzeau cu sobe de fier, doar dacă era planificată vreo adunare generală a sătenilor. În alte domenii se schimba câte ceva, salariile pentru profesori și lucrătorii medicali se majorau câte puțin, în cultură — nici pomină de așa ceva.
Ar fi poate amuzant
Abia la 1 decembrie 2018, se pare, a triumfat dreptatea. A fost adoptată Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar nr. 270 din 23.11.2018 și acestei categorii de angajați i s-au majorat salariile. Dar bucuria lucrătorilor caselor de cultură și cluburilor din raionul Ungheni a fost scurtă. În bugetele primăriilor rurale nu existau fonduri pentru salariile mărite. Nu au fost prevăzute nici pentru anul 2019. Dar salariile trebuiau plătite, astfel directorii caselor de cultură au început să fie transferați la 0,5 din salariu, șefii de cluburi – la 0,25, directorii artisici au fost denumiți conducători artistici, al căror coeficient de salarizare este mai mic. În unele locuri, consilierii locali au decis că 7000 de lei e prea mult pentru un director al casei de cultură și li s-a stabilit o zi lucrătoare redusă pe jumătate, în timp ce femeile de serviciu de la aceleași instituții, care au salarii foarte mici, au rămas la norma întreagă.
Au avut noroc doar cei care erau, așa ar trebui de înțeles, în relații bune cu primăriile, și nu contează că erau prea departe de specificul acestei munci.
Potrivit șefei Secției Cultură și Turism a raionului Ungheni, Maria Bolotovici, acum se colectează informații despre modificările funcțiilor lucrătorilor culturali din cauză faptului că autoritățile locale au decis: astfel de salarii sunt prea mari și au făcut din directori administratori. „Pentru mulți s-au modificat obligațiile de serviciu fără a ține cont de faptul că specialiștii au lucrat timp de 30-40 de ani, în plus, în încăperi neîncălzite”, se indignează interlocutoarea.
În continuare, Tatiana Babin, specialist principal în Secția Cultură și Turism, menționează, de asemenea, că nu există suficiente fonduri în bugetele primăriilor, de aceea undeva s-au redus salariile pe jumătate, în 6 case de cultură directorii au devenit administratori. Angajații bibliotecilor au aceeași problemă. În fiecare primărie, cum se vede, chestiunile sunt soluționate la discreția celor de pe loc. Undeva, unui director al casei de cultură fără vechime în muncă și studii i se stabilește un salariu întreg, în timp ce bibliotecara care are o vechime solidă și studii speciale i se fixează 0,75 din salariu, chipurile, primăria nu are bani. Sunt cazuri în care medici veterinari lucrează la casa de cultură cu normă întreagă. Nu sunt întrebări poate doar în Primăria Teșcureni, unde specialiștilor li se plătește ce se cuvine.
Daniela Manole, contabilul Primăriei comunei Negurenii Vechi, a spus că, de asemenea, au fost nevoiți să transfere lucrătorii la normă parțială, din moment ce mijloace bugetare – un salariu întreg de 7000 de lei are numai directorul – nu au fost prevăzute nici în acest an. Cum va fi în 2020, ea nu poate spune, deoarece nu există încă nici proiectul bugetului comunei.
Este greu de spus ce ne va aduce anul care vine
Stela Bîstrițchi, șef-adjunct al Direcției Finanțe, confirmă că bani pentru salariile majorate nu au fost prevăzuți nici în acest an. Desigur, dacă ținem cont de faptul că legea privind majorarea salariilor în sectorul public a fost adoptată la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, când toate bugetele erau, practic, adoptate. Având în vedere acest lucru, Ministerul Finanțelor a transferat deja de trei ori bani pentru a acoperi deficitul, inclusiv până în septembrie, deoarece au avertizat din timp să se străduie să găsească bani în acest scop. Deși, poate, se vor face unele modificări la bugetul de stat și este posibil să se găsească fonduri. Cel puțin, ministerul a promis să caute, să vadă. Cum sunt repartizați banii, în funcție de numărul de cluburi și case de cultură din raion? În conformitate cu cele 0,75, 0,5, 0,25 de salariu care au crescut de aproape 3 ori. Specialistul, de asemenea, nu știe ce se va întâmpla cu salariile în 2020, în plus, bugetul nu a fost niciodată adoptat atât de târziu.
În general, democrații, ca întotdeauna, într-un avânt de „dragoste” pentru oameni, au luat o decizie, la sfârșitul anului, iar cei din teritoriu nu au cerut bani pentru a acoperi salariile crescute și, fără a sta mult pe gânduri, au redus salariile așa cum au vrut. Probabil, au decis că dacă lucrătorii cluburilor muncesc pentru 1500 de lei, atunci pentru 3000-4000, ba încă numai 4 ore, cu atât mai mult. Nu vi se pare că aici este o mică ticăloșie cu miros urât? Oare nu acest lucru e cea mai bună apreciere a atitudinii autorităților de toate nivelurile față de cultură?