Veșnicia s-a născut la sat
Acolo, orice gând e mai curat
Și inima-ți zvâcnește liniștit
Orice creștin e miluit și mântuit.
(Lucian Blaga „Sufletul satului”)
În fiecare an, pe data de 25 aprilie, când natura e în plin proces de reînviere, locuitorii satului Cornești îmbracă straie de sărbătoare. Este o zi în fiecare corneștean se mândrește cu patria sa mică – satul natal – mai mult ca altădată. Această localitate este o veche vatră strămoșească cu Hrisov domnesc menționată pentru prima dată acum 605 ani în Uricul (Actul domnesc) de proprietate, semnat în 1420 de către domnitorul Țării Moldovei, Alexandru cel Bun.
La mulți ani, sat frumos cu oameni harnici! Mai mult de șase veacuri s-au perindat unul după altul, lăsându-și adânc amprenta în istoria locală a satului Cornești. Dragostea de sat și dorința de a lăsa în urmă lucruri frumoase îl obligă pe fiecare corneștean să acorde întreaga sa energie pentru a transmite generațiilor tinere o localitate prosperă un sat european pentru că este cu peisaje frumoase, aer curat, oameni primitori și tradiții păstrate. Omul a sfințit locul în toate timpurile. Nu voi da nume, deoarece în satul Cornești s-au născut, crescut și educat multe generații de personalități notorii, care au contribuit substanțial la evoluția satului în timp. Dacă aș răsfoi pagină cu pagină cele 605 file ale satului Cornești, de la obârșie și până în prezent aș întâlni nume de personalități sonore cunoscute în raion, în țară și dincolo de hotarele ei. Este vorba de primarii care au condus acest sat, de cadrele didactice, care au luminat copiii satului, de toți directorii școlii, fețe bisericești, discipoli, demnitari de stat, oameni de știință, gospodari ai satului, funcționari în diverse domenii, care au contribuit nemijlocit la prosperarea și transformarea satului Cornești. Evoluând prin timp, această localitate a ținut coloana vertebrală dreaptă în epoca medievală luptând cu diverse epidemii, în epoca modernă n-a cedat în multiple confruntări, n-a cedat nici în epoca contemporană, contribuind la învingerea războiului, foametei, deportărilor, altor atrocități ale regimului comunist. Satul a rezistat datorită oamenilor lui și a faptelor săvârșite de ei.
A trecut timpul. Astăzi, Cornești este un sat democratic, unul viu, care nu duce lipsă de idei. În continuare, corneștenii își iubesc localitatea și muncesc pentru a o face mai atractivă.
Intenția mea este să promovez satul Cornești, deoarece este locul unde mi-am desfășurat activitatea pedagogică mai mult de 4 decenii, învățând copiii satului istoria românilor, istoria universală e locul unde am cercetat și analizat împreună cu ei și părinții acestora – istoria locală. În tot acest răstimp, mi-am dovedit că satul Cornești este locul unde te poți reconecta cu natura, te poți simți mai aproape de origini.
Dealurile înalte: cel al Moțocanilor, al Crucii, al Cornului și cel de la Izvor, fac satul Cornești frumos și-l fac pe fiecare să perceapă că tot ce e mai bun și necesar în lumea această de la sat pleacă. Și anume: liniștea și natura, alimentația sănătoasă, educație și valori, voie bună.
La cei 605 ani satul se dezvoltă și astăzi, grație aportului și grijii actualului primar. Fiind om de acțiune, punctual și responsabil este susținut de membrii Consiliului Local, de angajații Centrului Cultural, dar și de toți oamenii de bună credință ai satului. De comun acord au deschis în toamna anului 2024 un muzeu, adunând exponate de la locuitorii satului. Exponate ce țin de portul popular obiecte de meșteșugărit. Urmează să fie structurate pe domenii.
De asemenea, no-minalizații au constituit și-un ansamblu folcloric, care la sărbători îmbracă straiele naționale procurate cu ajutorul diasporei, astfel făcând viața satului mai colorată.
La cea de-a 605 aniversare satul Cornești grație străduinței primarului este membru al rețelei care facilitează schimbul de experiență, informații, tradiții între satele care dețin aceleași valori. Este vorba de un parteneriat durabil între APL Cornești și APL Miroslava, județul Iași, România.
La moment se muncește pentru a implementa: proiectul de apeduct, proiectul de gestionare a deșeurilor, planul de modificare și dezvoltarea a urbanismului general etc.
În toți acești ani, Biserica din sat a susținut localitatea la nivel social-cultural și bisericesc. Dar și oamenii satului contribuie pe bază de voluntariat la renovarea lăcașului sfânt. Ultima acțiune a fost schimbarea geamurilor și a ușilor, activitate la care au participat majoritatea localnicilor, dar și copiii acestora, aflați în afara țării.
Pe agendă sunt încă multe proiecte, activități culturale, lucrări de infrastructură. Satul Cornești va prospera și se va dezvolta continuu. Vorba lui Eminescu: „Acei care vor să facă ceva pentru binele lor, s-o facă, să nu ezite!”. Pe această cale felicit locuitorii satului Cornești cu 605 ani de la prima atestare documentară. Le doresc unire în bucurie, sănătate, patriotism și unitate pentru că localitatea să devină mai democratică, mai europeană, mai prosperă.
La mulți ani, sat frumos, cu oameni harnici!