„Satul European” este un concurs de proiecte în cadrul Programului de Dezvoltare Locală destinat autorităților publice locale de nivelul I. În cadrul lui mai multe localități din țară, dar și din raionul nostru, au beneficiat de finanțări prevăzute pentru îmbunătățirea infrastructurii sociale și a măsurilor de eficiență energetică.
O finanțare de peste 4 milioane de lei a primit și satul Unțești pentru amenajarea unui loc de agrement, denumit ,,Parcul viitorului European la noi acasă”. ,,Ne bucurăm de acest lucru și am decis ca parcul respectiv să fie construit în preajma unor edificii de cultură și cult: casa de cultură, bibliotecă și biserică. Acest loc este cel mai potrivit. Aici creșteau buruieni, pășteau vacile. Am muncit mulți ani pentru a ne determina, căci era nevoie de mulți bani. Am câștigat acest proiect datorită susținerii consăteanului nostru Sergiu Scutaru, care ne-a informat pe unele aspecte metodologice de scriere a acestui proiect”, a menționat Nicolae Sorotinschi, primarul satului Unțești, în cadrul unei activități culturale desfășurate la biblioteca din sat cu bibliotecarii din raion.
Primarul a mai precizat că satul este în plină renovare, referindu-se și la biserica din sat, edificiu aspectuos pe fundalul localității, care a fost vizitat și contemplat de participanții la activitate. Aceștea au fost ghidați de preotul din localitate. Lăcașul datează din anul 1830 și cu ani în urmă a fost renovat. „Era un spațiu îngust, cu un amvon foarte restrâns, într-o stare deplorabilă, ferestrele erau absolut toate ruinate, pe bolta bisericii creșteau copaci. Reconstrucția ei a început în anul 1995, atât pe interior, cât și pe exterior. Interiorul este făcut în stil bizantin de pictură în frescă, executată de o pictoriță din Iași, România, Mădălina Arhiri. A fost pictat și altarul bisericii, catapeteazma sau iconastasul, a fost făcut de un meșter popular din județul Neamț. Am avut onoarea să-l avem în calitate de ctitor pe Valeriu Poia, un băștinaș de al nostru, care a fost ambasadorul Belorusiei în Republica Moldova. Exteriorul bisericii a fost executat de de un alt consătean de al nostru, Ion Pendus. În prezent facem o cantină socială, pe care vom numi-o „Masa bucuriei”, ne-a mai comunicat Serghei Cavca, parohul bisericii din Unțești.