Satul Unțești este localitatea considerată cea mai veche din raion și are o istorie impresionantă. Este satul care a avut cele mai mari moșii din raion: ,,Aici locuiesc familii de oameni vrednici și gospodari, una din ele este și familia Scutaru, cea în care este dragoste, credință, ajutorul reciproc și hărnicia, calități ce sunt transmise din generație în generație”, a ținut să menționeze Diana Samoțchi, șefa bibliotecii din sat, în cadrul unei activități culturale cu participarea comunității bibliotecare din raion.
Protagoniștii evenimentului au fost frații Sergiu și Victor Scutaru cu membrii familiilor dânșilor, alături de mama lor Maria, care a depănat firul amintirilor din familia sa, dar și din trecutul satului. ,,Din copilăria mea am trăit în marginea satului. M-am căsătorit de tânără. Am făcut casă împreună cu soțul meu, apoi pe soț l-au luat la armată. Eu am lucrat în colhoz la pământ, iar soțul la fermă. Am muncit mult, căci totul se făcea manual. Am doi feciori care au făcut carte, au fost cuminți, m-au ascultat, lucru de care sunt mândră”, a povestit Maria Scutaru.
Cel mai mare fecior al doamnei Maria este Sergiu Scutaru, care a fost și primul primar al satului Unțești, iar mai apoi o perioadă a activat în municipiul Ungheni, ocupând diferite funcții publice. Dânsul a menționat că oriunde nu s-ar afla ține o legătură strânsă cu satul. ,,Eu îmi iubesc mult satul și orice eveniment ce se petrece aici îmi este apropiat sufletului. Cu bucurie și dragoste încerc să mă implic în activitățile care se organizează în sat cu sponsorizări, sau metodic, în dependență de situație. Mă mândresc cu istoricul satului meu. A fost un sat cu moșii mari. Hotarele satului se întindeau până sub satul Todirești, Rădenii Vechi și Pârlița. Satul a luat naștere prima dată în locul numit ,,La stâni” sau „La hârtop”, acolo au fost construite primele case, aici unde ne aflăm noi locuiau mazâlii, iar ei erau cei care când treceau oștile regale își lăsau o parte din ostași ca să gestioneze teritoriile acestea. În partea cealaltă a satului locuiau câșlarii, apoi Mazâlii au trecut către Câșlari și mai apoi s-a format satul Unțești”, povestește din istoria Unțeștiului Sergiu Scutaru.
Potrivit lui Sergiu Scutaru, bunelul său a fost primar mai bine de 25 de ani în sat și deținea o arhivă bogată a localității care atestau familiile preponderente ce locuiau în sat. Acestea erau dinastiile Moraru, Scutaru Roșca și Hanganu. Dânsul a mai menționat că în Unțești a fost cel de al doilea spital din raion, care avea secție de chirurgie și maternitate care acorda cetățenilor servicii medicale. Tot în acest sat a fost prima bancă agrară în raion. Satul mai avuse o uscătorie de prune, o fabrică de vin, un stadion tip.
În anul 1830 a fost construită biserica cu ajutorul enoriașilor, care timp de mai mulți ani a suportat o renovare considerabilă, comparând-o cu o bijuterie.
„Timp de 25 de ani satul a fost în componența primăriei Cetireni și a purtat numele de Cetireni 2, fiindcă administrația gospodăriei agricole era din Cetireni, iar cei câțiva specialiști din Unțești mergeau pe jos la cârmuire. Politica partidului a decis să fie numit satul așa pentru a arăta pe plan republican cât e de mare satul Cetireni. În anul 1988 a intervenit procesul de puțină respirație democratică și atunci, noi, unțeștenii, am decis să ne divizăm. Ne-am divizat și eu din funcția de brigadier al brigăzii de tractoare am fost ales în funcție de primar al satului Unțești. Inițial primăria a fost amplasată în bibliotecă, pentru ca mai apoi să ne mutăm în alt sediu, în fosta fabrică de vin din sat. Timp de 7 ani am activat în funcție de primar din localitatea Unțești, unde am reușit multe lucruri, plasându-ne pe primul loc în raion la mai mulți indicatori”, a mai adăugat Sergiu Scutaru în relatarea sa detaliată pentru cei prezenți la activitate.