Sâmbătă, 12 iulie, de sărbătoarea creștină a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, satul Semeni a consemnat cea de a III-a ediție a festivalului Sânzienelor, eveniment dedicat tradițiilor populare și costumului popular.
Sărbătoarea a început cu un alai al unor formații folclorice din localitătăți ale raionului Ungheni, alături de gazda evenimentului și instituții de învățământ din localitate. Întâmpinați cu pâine și sare, toți cei prezenți la sărbătoare s-au prins într-o horă frumoasă. Dansul Sânzienilor, un obicei străvechi, a fost prezentat de câteva tinere fete din sat.
Cu un cuvânt de salut către consăteni și oaspeți a venit primarul comunei Zagarancea, Vasile Gaviuc, care a menționat despre importanța sărbătorii. „Este o sărbătoare prin care promovăm tradițiile populare, deoarece este foarte important acest lucru ca ele să nu fie uitate. Această sărbătoare este bazată pe multă muncă, cu implicarea instituțiilor sociale din teritoriu, fapt pentru care le mulțumesc mult. Doresc tuturor să se bucure de toată vibrația acestul eveniment aici, la noi în sat”.
Cu o binecuvântare către cei prezenți a venit și parohul bisericii din sat, Valentin Gavriliță, care a relatat despre semnificația sânzienilor în aspect divin. „Satul nostru este îmbrăcat astăzi în straie de sărbătoare. De fiecare dată sărbătoarea Sânzienilor și a nașterii lui Ion Botezătorul începe cu rugăciune la biserică deja de 14 ani, dar la inițiativa primarului, Vasile Gaviuc, această sărbătoare a fost întărită și prin folclor. Deja de 3 ani încercăm să înoim ceva și să îmbunătățim sărbătoarea satului nostru, iar ceea ce vedem astăzi aici este o dovadă vie în acest sens”.
Sărbătoarea a scos din case, atât locuitorii satului Semeni, cât și a satelor din vecinătate. Unii din ei au menționat că au participat și la celelalte ediții și că nu au ratat șansa de a veni și de această dată la festival. „Este bine, ne relaxăm și admirăm această frumusețe ce ni se oferă astăzi, când îi sărbătorim și pe Apostolii Petru și Pavel. E bine că reînvie tradițiile la sat. Cândva în satul nostru de Sânziene se sărbătorea hramul localității. Acum hramul se sărbătorește de Arhanghelii Mihail și Gavriil, dar așa este viața, nu stă pe loc, lucrurile se mai schimbă”, Vasilița, locuitoare a satului Semeni.

De fascinația și rigoarea dansului popular și de emoția transmisă prin coreografie publicul a avut parte, asistând la evoluarea ansamblului de dansuri populare „Hora de la Prut”, de la Palatul de Cultură din municipiul Ungheni, condus de Tudor Babin. Momente artistice au fost prilejuite și de formațiile folclorice din raionul Ungheni; „Siminoc” din Semeni; „Datina” din Zagarancea; „Tudorițele din Todirești; „Țărăncuțele” din Florițoaia Veche și alte colective.
Parte a sărbătorii a fost și participarea membrele din Grupul de Sprijin Reciproc, format în cadrul proiectului „Îmbunătățirea participării a persoanelor în etate din Moldova prin dezvoltarea comunităților prietenoase vârstnicilor”, care au pregătit plăcinte, sarmale, tradiționala plachie, cornulețe și alte delicii. „Astăzi evoluăm cu mare drag la această sărbătoare și ne bucurăm desigur de evoluarea colectivelor invitate la eveniment. Așa cum se cuvine la o sărbătoare am pregătit bucate tradiționale: sarmale, plăcinte, dulciur și un vin bun de casă. De nelipsite sunt și elementele portului popular, zestrea expusă în casa mare, căci chiar dacă suntem un neam micuț, avem în schimb tradiții bogate”, Cristina Ciuvaga, conducător artistic ansamblul folcloric ,,Siminoc”, satul Semeni.
Buna dispoziție a celor prezenți la sărbătoare a fost întregită de interpreții de muzică populară, Igor Cuciuc, Arsenie Butnaru și Natalia Munteanu, care au cântat, s-au avântat în hore și au dansat împreună cu toți cei prezenți la sărbătoare.
De menționat că evenimentul a fost inițiat de către Căminul Cultural Semeni, în colaborare cu formația folclorică „Siminoc” și Primăria comunei Zagarancea, care la final a înmânat diplome colectivelor participante la festival.