Pe data de 22 martie, de Ziua Mondială a Apei, Secția Cultură și Turism Ungheni a lansat proiectul cultural-turistic – ,,Râul Prut, cercetare, actualizare și valorificare”.
La eveniment au participat lucrătorii din domeniul culturii, care au fost familiarizați cu obiectivele proiectului și sarcinile pe care le au de îndeplinit pe parcursul derulării lui. ,,Scopul proiectului este cercetarea peisajului etnografic al localităților limitrofe în vederea consemnării, valorificării și promovării rolului și importanței apei râului Prut, pentru existența umană. Prin prisma tradițiilor și etichetei populare, respectate parțial și astăzi în raport cu apa râului Prut, să relevăm valorile sociale și naturale, care se vor protejate pentru a fi savurate și de generațiile viitoare”, a menționat Vadim Pîslaru, șeful Secției Cultură și Turism Ungheni.
Vizavi de importanța acestui proiect, Galina Moraru, specialistă principală în cadrul Secției Cultură și Turism Ungheni, a menționat că își propun să descopere tezaurul uman și zestrea folclorică a localităților limitrofe râului Prut din raionul Ungheni pentru a le propune publicului spre apreciere, totodată antrenându-i în activitățile de cunoaștere și de practicare a folclorului de cât mai mulți tineri.
Pe durata unui an, pentru râul Prut şi satele din preajma lui, va fi o adevărată etalare a tot ce au mai frumos şi mai preţios: privelişti, folclor local, formaţii folclorice, meşteri populari şi nu numai. Operatorii culturali vor avea posibilitatea de a cunoaște metodologia desfășurării unei expediții folcorice, cum este planificată și desfășurată. Vor participa la ateliere, privind intervievarea și înregistrarea purtătorilor de folcor, vor discuta modalitățile de arhivare a fenomenului folcoric, de valorificare scenică și științifică. De asemenea colectivele artistice, meşterii populari vor participa la spectacolele artistice şi expoziţiile tematice din cadrul popasurilor folclorice: „Prutule, apă de dor” satul Măcăreşti; „La gura Vladnicului” satul Zagarancea. Vor fi organizate campanii de salubrizare a gârlele din satele: Blindești, Medeleni, Măcăreşti, Frăsineşti; pâraiele: Vladnic-Todireşti, Petreşti, Semeni, Zagarancea; a râurilor: Delia (Romanovca, Pîrliţa, Ungheni) şi amenajarea izvorului ,,La hrubă” satul Petreşti; Izvorul de la Curte, Izvorul Mare din satul Costuleni, cu participarea voluntarilor.
Cei interesaţi de tema proiectului pot participa, atât la concursul de istorioare despre sursa acvatică, ce se revarsă în râul Prut: ,,Apele mici, fac râurile mari”, cât şi la simpozionul ştiinţifico-practic: ,,Râul Prut, cercetare şi valorificare”.
,,Cu siguranţă, aceste schimburi de experienţe între operatorii culturali, de pe ambele maluri ale râului Prut va fi un fenomen pozitiv, care va crea o colaborare demult dorită şi cu rezultate scontate, căci proiectul se vrea a fi o sinergie între domeniile cultură, turism, responsabilitate socială și respect pentru mediu, pornind de la ideea, satele din apropierea râului Prut”, a concluzionat Galina Moraru.
Participanților la seminar le-au fost demonstrate modele de activități, ce țin de tematica propusă în cadrul proiectului, a fost accentuată importanța apei, atât în aspect ecologic, cât și cultural. ,,În discuţie cu angajaţii din domeniul culturii s-a văzut interesul pentru etalarea şi punerea în valoare a tot ce are mai preţios această palmă de pământ şi mai ales a râului Prut, căci se știe că apa este elementul primordial pentru om, căci şi naşterea însăşi a omului are loc sub semnul apei, de aici şi neputinţa lui de a exista nici măcar o zi fără ea. Nu întâmplător, așezările omenești sunt localizate lângă surse de apă, care din timpuri străvechi erau prețuite și tratate cu respect, fiind inevitabile pentru om de la naştere, până la moarte. De aici și interesul nostru pentru râul Prut, care a fost şi este de neconceput fără el în prezent, deoarece atât apa pe care o consumăm zi de zi, dar şi traiul în sine este mult legat de Prut. Inspiraţi de propria noastră cultură să ne unim forţele, locuitorii de pe ambele maluri ale bătrânului Prut, pentru a-l pune în valoare, cercetând, actualizând şi valorificând tot potenţialul lui”.
În cadrul seminarului, Aliona Manciu, specialist principal al Serviciului Metodologic de la Biblioteca Publică Raională ,,Dimitrie Cantemir”, a venit cu propunerea ca pe data de 30 aprilie să fie dat startul ,,Campaniei de Salubrizare a Resurselor de Apă”, ce se revarsă în râul Prut, să fie întreprinse acțiuni de curățare a izvoarelor, gârlelor, pâraielor.
De asemenea, agenda seminarului a fost completată cu unele momente artistice cu referire la râul Prut. Elizaveta Mămăligă, conducătoarea ansamblului folcloric ,,Tudorițele” de la Casa de Cultură din satul Todirești, a interpretat melodia ,,Balada Tudoriței”, iar Natalia Ghermanschi, conducătoarea formației folclorice ,,Datina” de la aceiași instituție a vorbit despre semnificația sărbătorii 40 de sfinți, zi în care s-a desfășurat seminarul. Despre legenda râului Prut a vorbit Viorica Culeac, șefa Casei de Cultură din același sat, Todirești. Pentru a întregi semnificația activității, participanților la seminar le-au fost împărțiți sfințișori, simbol a sărbătorii 40 de sfinți.