Locuitorii satului Bumbăta sunt în derută. Ei nu știu cărui medic să se adreseze la nevoie. Unii parcă s-au decis să beneficieze de servicii medicale de la Centrul de Sănătate (CS) Corneşti, instituţie cu care Oficiul Medicilor de Familie (OMF) Bumbăta avea semnat contract de prestare a serviciilor. Totodată alţi săteni au decis că la CS Pârliţa ar primi servicii medicale mai calitative. Şi medicul de la această instituţie, Alexei Chirică, vine deseori în teritoriu, face vizite la domiciliul bumbătenilor, pe când lucrătorii de la CS Corneşti, chipurile, nu ar veni în sat. „De aceasta vrem ca OMF Bumbăta să fie în subordinea CS Pârliţa. Nu suntem mulţumiţi de felul cum lucrează CS Corneşti, nu vin în teritoriu, iar bugetul alocat bumbătenilor pentru serviciile mediale mi se pare că nu se cheltuiește eficient”, crede primarul acestui sat, Dumitru Paladi.
Potrivit edilului, de ceva timp se fac tentative ca să se clarifice problema. Consilierii locali au adoptat şi o decizie prin care s-a stabilit că cetăţenii din sat să fie deserviţi de medicul din Pârliţa. Ulterior Consiliul Raional Ungheni a înaintat un demers către Ministerul Sănătăţii şi a fost schimbat nomenclatorul instituţiilor medicale, în noiembrie 2015.
Astfel, OMF Bumbăta a intrat în componenţa CS Pârliţa. Totodată au fost colectate semnături de la locuitorii satului care doresc să fie deserviţi de medicul Chirică. Lista cu semnături a fost prezentată instanţelor competente, iar primarul consideră că unele din ele intenţionat nu ar fi fost luate în calcul. „E vorba de bani. Cred, că CS Corneşti nu vrea să renunţe la pacienţii din Bumbăta. Aproape 1 mln. de lei ar constitui bugetul anual alocat pentru serviciile medicale prestate cetăţenilor din Bumbăta”, spune Dumitru Paladi.
În timp ce edilul acuză instanţele că nu ar veni cu o soluţie în favoarea bumbătenilor, Oleg Belbas, directorul Agenţiei Teritoriale Vest a Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), prezintă situaţia altfel. Dânsul spune că locuitorii acestui sat au avut ocazia să depună o cerere pentru a-şi schimba medicul de familie, în perioada 1 septembrie – 31 octombrie: „Pacienţii sunt liberi să îşi aleagă medicul de familie prin depunerea unei cereri, o dată în an”. Totodată acum au posibilitatea să colecteze semnături de la majoritatea beneficiarilor care doresc să fie deserviţi de un alt medic şi apoi să le prezinte organelor de resort, în termenul stabilit. Dânsul consideră că dacă vor fi respectate procedurile, la 1 aprilie deja va fi semnat contractul de deservire cu CS Pârliţa, aşa cum îşi doresc bumbătenii. Deocamdată, conform legii, serviciile medicale trebuie să fie prestate cetăţenilor din Bumbăta de către specialiştii de la CS Corneşti, până se va clarifica situaţia. „Cunosc faptul că medicul de la Pârliţa prestează servicii bumbătenilor. E un fel de act de caritate din partea lui”, a punctat Belbas.
Deoarece nu a fost încheiat un nou contract care ar stabili exact în componenţa cărui centru este OMF Bumbăta, nici asistentele medicale nu şi-au primit salariul. De altfel nici angajaţii CS Corneşti şi Pârliţa nu au primit salariul. Oleg Belbas spune că această chestiune va fi soluţionată imediat ce va fi semnat contractul. Tot atunci se vor face transferurile pentru servicile medicale prestate.
Natalia Munteanu, medic-şef CS Corneşti, afirmă că pacientul este liber să îşi aleagă medicul de familie: „Deocamdată pacienţii din Bumbăta sunt înscrişi la mine. Dacă vor decide că doresc alt medic să aibă grijă de sănătatea lor pot să depună cerere în perioada anunţată. Până atunci eu am dreptul să le prestez servicii”.