Satele mici din raionul Ungheni, cum ar fi Floreni, Grăseni, Săghieni, Pojarna, Lidovca, Poiana, Bulgac, au aceeași soartă, același tablou tipic, de parcă ar fi rupt din același scenariu. Nu au transport, centru de sănătate, cămin cultural sau grădiniță. Deseori suntem telefonați la redacție de unii cetățeni care se plâng că le este dat să se confrunte nu doar cu sărăcia, dar și cu multe incomodități generate de lipsa unor servicii în localități.
”De mai mult timp în satul Drujba nu avem medic de familie. Suntem bolnavi și eu, și soția. Nu are cine să ne consulte, căci până la Cornești e departe”, spune Ion, un locuitor din acest sat. Cu aceleași probleme se confruntă și locuitorii satului Floreni. Zilele acestea o locuitoare de aici ne-a vorbit cu mult necaz și indignare: ”Ce folos că avem punct medical în sat, dar nu funcționează. Dacă vara medicul de familie mai venea în sat, acum iarna nu vine deloc, pentru că e frig. Au construit sobă, e curată, frumoasă, dar nu știm care este cauza că nu o încălzesc. Poate că nu au de foc sau medicul nu este plătit”, se tot întreabă Elena, o pensionară din această localitate. Înainte aici, cel puțin activa o soră medicală, care acorda careva servicii medicale, făcea proceduri sau elibera medicamente de primă necesitate. Acum stă un lacăt pe ușă, care parcă spune că aici e pustiu și rece, căci lucrătorul medical a plecat în Italia la muncă.
Pentru a vărsa lumină asupra stării de lucruri am contactat medicul-șef al Centrului de Sănătate Sculeni, Galina Turtureanu, care ne-a declarat: ”Acolo tavanul este căzut și clădirea e atribuită primăriei. La nenumăratele noastre demersuri pentru a repara tavanul oficiului medicului de familie nu am primit niciun răspuns. Nu are nici Centrul de Sănătate surse pentru a rezolva această problemă. Atunci când vine frigul de sus, cum credeți, dumneavoastră ați fi lucrat? Nu este un moft al nostru ca să nu trimitem medicul. Pur și simplu și noi, medicii, avem nevoie de sănătate. Atunci când e necesar să consultăm niște persoane trebuie să creăm și condiții. Același lucru se atestă și la oficiul medicului de familie din Blindești. Dacă în oficiul din Gherman am făcut ceva reparație cu ajutorul Consiliului Raional, în aceste două localități nu a fost posibil. Atunci când s-a elaborat bugetul pe anul curent l-am rugat pe domnul primar să aibă în vedere și satul Floreni, dar am rămas numai cu promisiunea. Dacă ai condiții pentru a activa, te strădui și tu să faci față lucrurilor, dar când ți se închide ușa în nas, nu ai ce face”, menționează medicul șef.
Ce crede despre situația existentă la oficiul medicului de familie din Floreni primarul comunei Sculeni, Vasile Casian, pe care l-am contactat. Dânsul ne-a spus că e posibil să existe o atare situație la acel oficiu. ”Dar noi am dat clădirea ceea în comodat Centrului de Sănătate Sculeni și este de datoria lor să rezolve aceste probleme, căci sunt la autofinanțare. Au buget și nu au decât să facă reparație. Dacă se adresau la primărie, ajutam cumva”, concretizează primarul.
Medicul-șef, Galina Turtureanu, spune că există nenumărate demersuri către primărie cu ștampila primarului, în care cere soluționarea problemei respective, iar pentru a dovedi aceasta dânsa spune că este gata să le facă publice.
Potrivit directorului Agenției Teritoriale VEST a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Oleg Belbas, compania asigură doar serviciile medicale, cum ar fi salariul medicului, prestarea de servicii, consumabilele. ”Ceea ce ține de clădiri, răspunde fondatorul. Iar fondatorul multor instituții medicale este Consiliul Raional, în alte instituții – primăriile. Dacă cineva dă în comodat o clădire sau alta, acela trebuie să asigure și condițiile necesare pentru activitate”, concluzionează șeful agenției.