Începutul tuturor începuturilor – satul – astăzi trece prin vremuri grele. Când au fost ele mai bune? S-a trezit întotdeauna în zori și s-a dus la plug, la semănat, la muls vacile ca să hrănească poporul. Acum vorbim din ce în ce mai mult despre faptul că satele, în primul rând, cele mici, sunt sortite pieirii, nu au viitor. De ce depinde acest viitor în celelalte sate? Numai de mărime și de numărul populației?
„Depinde de mulți factori. De locul unde e situat satul, de distanța de la centru, de mentalitatea oamenilor și, cel mai important, de situația din țară. Dacă o persoană nu-și poate găsi un loc de muncă pentru a-și hrăni familia, ce ar trebui să facă? Nu-i mai pasă atunci de satul său natal, se duce în Occident sau în Est”, a spus Ion Popov, șeful Serviciului Relații Funciare și Cadastru al raionului Ungheni. L-am întrebat dacă primăriile au terenuri pentru construirea caselor. Cine mai are? Se pare că și-au epuizat rezervele comunele Zagarancea, Pârlița, Valea Mare, Condrătești, satul Costuleni, orașul Cornești. Cum să construiască cetățenii case, dacă nu sunt terenuri? Ar putea să cumpere de la oameni și să construiască sănătoși. Se pare că acum este posibilă schimbarea granițelor satului pe seama terenurilor acordate cândva pentru grădini, însă procedura este foarte îndelungată și nu întotdeauna eficientă. Ținând cont de faptul câte case vechi stau goale, satele se pot dezvolta în hotarele actuale.
Galina Varvariuc, primarul comunei Valea Mare, a menționat că în satele lor nu există teren de construcție pentru familiile tinere încă din 2006. Este posibil să reușească să repartizeze terenurile mici de dincolo de grădinile din Valea Mare pentru a ajuta cel puțin la 10 familii tinere. Uneori cetățenii ar fi interesați de terenurile care se află sub linia electrică de înaltă tensiune, pe unde trece o țeavă de canalizare imensă spre stația de epurare, unde este interzisă construirea caselor. S-a explicat de mai multe ori, dar oamenii totuna spun că, cică, este pământ, de ce nu li se dă.
Cum să se dezvolte satele fără pământ? Primarul a remarcat că în 1992, când oamenii au primit terenuri pentru grădini, s-au luat în calcul și copiii, ceea ce reprezenta în plus 10 ari pentru fiecare copil. Părinții consideră că aceste terenuri sunt ale lor și acum doresc ca pentru copiii lor adulți să se aloce locuri de casă. „Le reamintim oamenilor acest lucru, dacă au primit câte 10 ari de copil, acum să-l întoarcă. Ești părinte, de ce nu dorești să întorci copilului pământul lui?”, spune primarul.
Potrivit interlocutoarei, viitor au satele situate în apropiere de Ungheni, de exemplu, tinerii de la ei lucrează de obicei în oraș, dar doresc să locuiască în satul lor. Au nevoie de locuri de muncă, de transport care să circule la ore comode, în sat – de gaz și apeduct. Acum, în sat se construiesc case cu toaletă și baie. În plus, mai e nevoie de școală și grădiniță, de drumuri bune.
Păcat că nu putem amplasa toate satele în jurul orașului Ungheni.