Se pare că pandemia nu a însemnat doar izolare, doar frică, doar incertitudini și îngrijorări. Aceasta pentru o parte a fost o muncă asiduă, o muncă de creație, o muncă care a necesitat efort și sentimente.
Din ultima categorie face parte și Olga Andranovici. O tânără originară din satul Condrătești și care la moment își face studiile la Sibiu, Facultatea Științe Socio-Umane, specializarea Studiul patrimoniului și managementul bunurilor culturale din cadrul Universității „Lucian Blaga”. Aceasta a scris o broșură despre satul natal. Lucrarea, ne spune tânăra, e proiect semestrial la disciplina „Patrimoniul Imaterial”. „Este un proiect ce conține detaliile despre tot ceea ce ține de tradițiile și obiceiurile din zona etnografică de unde sunt originară. Este dedicată copiilor și adolescenților din gimnaziul „Pavel Buruiană”, s. Condrătești”, specifică Olga.
Principala sursă au fost bătrânii din localitate, iar cea care a ajutat-o să culeagă toate materialele (legenda satului, cărțile de vizită ale localității, obiceiurile legate de toate 4 anotimpuri) a fost mama sa, Angela Andranovici, fostă profesoară la gimnaziul din Condrătești. „A fost o muncă grea, dar care a dat roade, din perspectiva că eu, fiind la Sibiu, nu am contactat direct cu persoanele. Aici a intervenit mama mea, Angela Andranovici, fostă profesoară la gimnaziu. Datorită ei, am cules materialele despre calendarul popular, colinde, descântece, șezători, ritualuri, legende și semnificații. Ea fiind profesoară, m-a ajutat și la redactarea textului într-un limbaj mai simplu și ușor de înțeles copiilor”, ne detaliază dânsa.
Broșura, care are 40 de pagini cu poze din sat și desene executate chiar de Olga, a fost publicată în varianta online pe facebook ca să aibă acces cât mai multă lume. Aceasta era una dintre condițiile cerute de către profesori. Și apoi, pozele utilizate sunt luate de pe un grup al băștinașilor și Olga a ținut astfel să le mulțumească tuturor.