În Năpădeni, potrivit unui locuitor, se coace un scandal. Chipurile, pământul care aparţine primăriei respective, un timp îndelungat, a fost lucrat de locuitori din Cornova, dar în sfârşit li s-a oferit această posibilitate şi celor din Năpădeni şi 10 gospodari ar fi primit câte 18 ari. Potrivit interlocutorului telefonic, oamenii nu s-au bucurat prea mult timp, câci atunci când au apărut semănăturile a venit o persoană care se crede stăpân al lumii, cu vreo două tractoare, şi a arat totul. Ce să facă oamenii acum?
Şeful Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie a raionului Ungheni, Viorel Scutaru, a menţionat că soluţionarea chestiunilor de acest gen nu ţine de competenţa direcţiei şi a sugerat oamenilor să se adreseze la Serviciul relaţii funciare şi cadastru pentru a preciza dacă pământul într-adevăr aparţine Primăriei Năpădeni, întrucât a fost folosit de locuitorii altui sat. Ion Popov, specialist în cadrul Serviciului relaţii funciare şi cadastru, a explicat că oamenii trebuie să aibă documente ce confirmă dreptul de a folosi terenurile şi în acest caz se pot adresa în instanţa de judecată pentru a încasa despăgubiri de la făptaş.
Maria Artiomov, secretarul consiliului local Năpădeni, a spus că sectorul într-adevăr aparţine satului Năpădeni. Pământul, 9 hectare, a fost repartizat încă la sfârşitul anilor ‘90, când exista sovhozul. După destrămarea întreprinderii, pământul a fost transmis la balanţa primăriei, ca rezervă. Oamenii din Cornova care lucrau pământul în fiecare an încheiau contracte şi cei care aveau obraz, chipurile, plăteau impozitele la Primăria Năpădeni. În toamna anului trecut, s-a decis să nu se mai încheie contracte cu ei, iar pământul să fie dat în folosinţă familiilor tinere din Năpădeni, ceea ce s-a şi făcut. Se pare că într-adevăr ar fi fost arate şapte sau opt terenuri. De această problemă, potrivit interlocutoarei, s-a interesat deja poliţistul de sector, iar oamenii s-au adresat la procuratură.
Cu părere de rău, nu am reuşit să aflăm care dintre organele de drept se ocupă de această nedumerire funciară – unii se află în concediu, alţii nu erau pe loc şi întrebările apărute în legătură cu subiectul în cauză au rămas, deocamdată, fără răspuns.