Creştinii ortodocşi îi sărbătoresc pe 22 martie pe cei 40 de Mucenici din Sevastia. Aceștia erau soldați creștini, aflați în slujba împăratului Licinius. Pentru că au refuzat să renunțe la credința creștină, ei au fost uciși.
În memoria aceastor 40 de Mucenici în ajun de 22 martie, gospodinele din satul Floriţoaia Veche coc sfințișori /colac in formă de 8/, conform tradiției trebuie de copt 40 de sfinți după numărul sfinților martiri. Aluatul e unul obișnuit drojdie, sare și apă. E post și nu se adaugă ouă, lapte, unt. Dacă folosim botcale se pun la înmuiat din timp. Se ung cu miere și pot fi presărați cu nucă tocată ori mac. Se merge la biserică pentru a fi sfințiți, acești colăcei se împart copiilor, vecinilor, rudelor, săracilor și se dau de pomană atât la sănătate cât și pentru morți. La această sărbătoare preotul împărtășă numai copiii, maturii nu. E bine ca să te rogi de iertare a păcatelor, bătând 40 de metanii.
Se spune, că dacă este îngheț atunci încă 40 de zile o să fie frig, îngheț. În această zi se scoteau albinele afară.
Un alt obicei este de a cinsti 40 sau 44 (Floriţoaia Nouă) de pahărele cu vin. Bărbaţii cred că vinul băut în această zi le dă putere de muncă şi curaj pe întreg anul. (Informatori: Maria Racoviță, 85 ani și Nina Vivdici, 82 ani). Acest obicei este și în comuna Buciumeni.
Şi în satele Todirești, Măgurele, Cetireni, Rezina, Corneşti, Rădenii Vechi, Buciumeni pentru această sărbătoare fiecare gospodină coace sfințișori. Cu o zi înainte fiecare femeie se pregătește minuțios pentru coacerea lor. Mai intâi de toate are grijă ca făina să fie pusă la loc călduț. În cinstea celor 40 de sfinți și pentru ca Dumnezeu să-i sporească lucrul gospodina face 40 de metanii, iar femeiele mai în vârstă sau neputincioase fac 40 de închinăciuni.
Pentru început se pregătește porneala din drojdie, sare, apă călduță. Se pune şi zahăr, dacă sărbătoarea nu cade în zi de post. Se lasă la dospit, iar când este gata se frămîntă aluatul care se lasă să se odihnească la loc călduț până se dublează. Când aluatul este gata se împletesc în două 40 de sfințișori în formă de 8 care semnifică credința infinită în Dumnezeu. Se ung cu miere și se presoară zahăr, mac sau miez de nucă macinat.
Şi la Petrești, dacă sărbătoarea cade în zi de post (miercuri, vineri) sfințișorii se fac de asemenea doar cu apă, drojdie, sare şi se dau cu borş acru fără a fi unşi cu miere şi presuraţi cu zahăr, nuci ori mac. În trecut se presurau şi cu seminţe de cânepă. ( Informatori Maria Cibric – Aparu, 73 ani; Tatiana Pendus, 72 ani)
Lumea serbează această zi mergând la biserică și punând sfințișori atât pe masa pentru cei vii cât și pentru răposați.
După slujbă se dau cu lumânare de pomană, mai întâi celor mici, ei fiind considerați mai curați în fața lui Dumnezeu.
În această zi bărbații obișnuiesc să închine 40 de pahare (mici) iar care nu poate, cinsteşte doar un pic iar restul îl toarnă la tulpina unui pom sau a unei tufe de vie pentru a fi de 40 de ori mai roditoare. ( Informatorii din Todireşti: Parascovia Mămăligă, 74 ani; Vera Parascan, 68 ani).