La 16 iulie, o zi însorită de vară, pe Platoul de la Movila Măgura, a avut loc Sărbătoarea Câmpenească „În ospeție la Movila Măgura”, ediția a VIII-a cu genericul „Obiceiurile și tradițiile unesc neamul”. Locuitorii din zonă și vizitatorii au participat la acest eveniment special, care a fost dedicat reînvierii tradițiilor și obiceiurilor locale, precum și promovării valorilor autentice ale Movilei Măgura.
Spectacolul teatralizat cu genericul „Obiceiurile și tradițiile unesc neamul” a fost momentul central al sărbătorii prin care s-au prezentat tradițiile locale, precum oieritul, cositul, ghilitul, paparudele, curățatul fântânilor, secerișul. Astfel, cei implicați în acest spectacol, dansatori, membri ai formațiilor folclorice, au interpretat cântece și dansuri populare specifice zonei, readucând-le în viața în fața publicului entuziast. Atmosfera a fost încărcată de emoție și trăiri autentice, iar participanții au avut ocazia să se bucure de frumusețea și autenticitatea tradițiilor locale.„Primăria comunei Negurenii Vechi în cadrul sărbătorii a prezentat tradiția locală legată de sărbătoarea „Duminică Mare” și în două sate din cele patru ale comunei și anume în satul Negurenii Vechi și Coșeni se sărbătorește Hramul bisericii și a satului. La această ediție a evenimentului au fost invitați formația folclorică „Datina” din satul Petrești cu obiceiul „Ghilitul” și ansamblul „Ciurbestenii” cu obiceiul „Secerișul”, ne-a declarat Galina Uscatu, primarul comunei Negurenii Vechi, unul dintre organizatorii sărbătorii câmpenești „Movila Măgura”.
Expoziția de meșteșugărit și lucrări vechi a fost o altă atracție deosebită. Meșteșugarii și artizanii locali și-au expus creațiilor, oferind vizitatorilor ocazia de a admira produsele tradiționale de mare valoare artistică și culturală. Obiecte lucrate manual, broderii, ceramică și alte artefacte au captat atenția celor prezenți, demonstrând bogăția și diversitatea meșteșugurilor locale.
Invitații speciali, Igor Rusu și Ansamblul Etnofolcloric „Ștefan Vodă”, au încântat publicul cu prestațiile lor remarcabile.
Organizatorii evenimentelor, Asociația GAL „Movila Măgura” și partenerii lor (Președintele raionului Fălești, Secția Cultură și Turism Ungheni, Consiliul raional Ungheni, Direcția Generală Educație și Cultură Fălești, primăriile afiliate: Primăria comunei Sărata Veche, Primăria comunei Făleștii Noi, Primăria s. Catranîc, Primăria comunei Ișcalău, Primăria satului Bocani, Primăria comunei Pietrosu, Primăria comunei Ciolacu Nou, Primăria comunei Negurenii Veche, Primăria comunei Măgurele, Primăria comunei Bursuceni), au depus eforturi considerabile pentru ca sărbătoarea să fie un succes și să aducă bucurie comunității.
De la fiecare ediție a Sărbătorii Câmpenești „În ospeție la Movila Măgura”, participanții pleacă acasă cu amintiri frumoase și cu dorința de a reveni în acest loc deosebit în viitor. Movila Măgura continuă să fie o bijuterie a Republicii Moldova, iar sărbătorile care sunt dedicate un prilej de mândrie și de promovare a tradițiilor și frumuseții locurilor noastre autentice.