Ziua Internațională a Oamenilor în Etate a adunat la un loc în jur de 100 de persoane de vârsta a treia din orașul și raionul Ungheni pentru a marca acest eveniment, consemnat anual pe 1 octombrie. Foști profesori, medici, muncitori, care și-au dedicat viața și activitatea diferitor domenii, au fost felicitați de președintele Asociației pensionarilor și oamenilor în vârstă, Boris Zugravu. Și autoritățile i-au felicitat pe cei prezenți cu această ocazie.
„Memorie, onoare și demnitate sunt lucrurile care ne caracterizează pe noi, cei în vârstă. Pentru a nu simți bătrânețea trebuie să fiți în activitate, de folos societății. Dacă sunt undeva locuri libere de muncă, adresați-vă și angajați-vă”. Acest mesaj a răsunat ca un preludiu de încurajare pentru a privi frumos la viață, chiar dacă aceasta astăzi este destul de grea. Prin cele enunțate Boris Zugravu într-un fel a redat situația la zi în Moldova. Tinerii au plecat, locuri de muncă sunt îndeajuns, încadrați-vă. Vorbitorul a mai spus că sunt persoane active încadrate în munca de voluntariat, cum ar fi cei 71 de bunici grijulii, pentru care bătrânețea nu este o povară. În oraș și raion sunt 15578 de pensionari, dintre care 3372 cu dizabilități, o bună parte din ei se confruntă cu probleme de sănătate și de alt ordin.
Același spirit de încurajare a purtat și mesajul șefului Direcției Raionale Asistență Socială și Protecție a Familiei, Tudor Rădeanu, explicând totodată și ceea ce ține de lichidarea fondului de susținere a populației, care de autorități a fost redenumit în suport monetar: ”Orice persoană, care se va adresa la asistența socială, prin decizia unei comisii va putea primi și până la 6000 de lei, dar fiecare caz va fi analizat minuțios, iar cheltuirea banilor – monitorizată. Acest lucru ar putea să fie realizat până la anul nou”.
Ana Dubanjiu, pensionară, fostă profesoară, a încercat să transmită celor prezenți aceeași stare de spirit. ”Să ne bucurăm de ceea ce ne înconjoară. Nu e greu de trăit pentru noi, cei care suntem copii ai foametei, să ne bucurăm de căldura colibei noastre, căci și părinții noștri și-au trăit viața cu demnitate”.
Pentru a le mai descreți frunțile, în fața celor prezenți la eveniment au evoluat colectivele „Vârsta de Aur” și „Do-Re-Micii” de la Palatul Culturii. În semn de respect oamenii în etate au primit cadouri și diplome.