O femeie din satul Bușila s-a plâns recent la redacție că nu are cu ce-și hrăni copilul născut prematur. A venit la soacra sa, care este pensionară, să-i împrumute ceva bani pentru a cumpăra un pachet de adaos alimentar pentru a-și alimenta bebelușul. Pentru că și bătrâna n-o duce mai bine, a cerut sfatul redacției ce să facă pentru a depăși situația dată.
”A născut copilul de șase luni, după care a stat trei luni în spital la Chișinău. Acum e acasă și n-are cu ce să-l hrănească. A cerut de la mine 260 de lei, dar nici eu nu am de unde să-i dau din pensie”, spune bătrâna. Familia norei, conform spuselor femeii, ar primi ajutor social în valoare de 3000 de lei, dar mai are încă patru copii la întreținere. ”Fiul meu este bolnav și lucrează paznic la un iaz cu un salariu de 1000 de lei, dar când îl primește, când nu-l primește. Fasole n-au, cartofi n-au, că nu s-au făcut anul trecut. Îmi este jale de copii”, se plânge bătrâna.
Ce întreprinde pentru a crește și a îngriji copilul? Această întrebare am adresat-o mamei, Liliana, care ne-a mărturisit disperată că nu știe cum să procedeze în acest caz: ”Am cerut ajutor la medic, dar ni s-a spus că vă veți descurca voi cumva”.
La rândul său, medicul de familie Tamara Dârzu ne-a declarat că femeia ar beneficia de ajutor social și nu are decât să cumpere și de mâncare copilului. „Înainte Consiliul Raional aloca bani pentru copiii alimentați artificial pe o perioadă de 6 luni, dar și atunci doar o dată sau de două ori erau asigurați cu așa ceva. Acum nu se fac asemenea alocări. În prezent această problemă se rezolvă prin Direcția Raională Asistență Socială și Protecție a Familiei. Ajutorul social care se alocă, este inclusiv și pentru procurarea alimentelor. Ce ține de această familie, apoi ea face parte din categoria celor social-vulnerabile. Tatăl ar fi fost bolnav de o maladie socială. Pentru a evita nașterea unui copil de acest fel noi am preîntâmpinat-o pe mamă. Dar ce să-i faci, doar ea nici la evidența medicilor nu s-ar fi aflat. Copilul a fost internat la Centrul Mamei și Copilului din Chișinău, în secția de prematuri sever bolnavi. Acum, de când este externat, noi îl vizităm, îl asistăm, chiar suflăm asupra lui”, ne-a adus la cunoștință medicul de familie. Potrivit acesteia, cazuri similare nu au mai avut în sat, însă când e vorba de copii care sunt alimentați artificial și care nu primesc ajutor social, acestora li se acordă susținere financiară din partea consiliului local.
Conform spuselor specialiștilor în materie, anual în republică sunt înregistrați aproximativ 2000 de copii născuți înainte de termen. Odată veniți pe lume, aceștia necesită o atenție deosebită din partea societății și a familiei.
”În raionul Ungheni în fiecare an se nasc circa 30 de copii cu diferit grad de prematuritate. Acest lucru este cauzat de diferiți factori: modul nesănătos de viață al mamei, consumul de alcool, alimentația incorectă, ecologia precară, infecțiile. De regulă, medicii fac tot posibilul ca acești copii să supraviețuiască, dar mai departe este rolul mamei, al medicului de familie și al statului, pentru a-i susține”, menționează șeful secției maternitate a Spitalului Raional Ungheni, Nicolae Șchendrea.