Povestea săpunului natural produs în condiţii casnice de către ungheneanca Aliona Liciu a pornit de la o simplă curiozitate. Exact cu jumătate de an în urmă, navigând pe internet, a văzut diferite forme de săpun natural. „Am fost impresionată şi mi s-a părut o idee interesantă, mai ales că aveam timp liber, am făcut cursuri, când mă aflam cu soţul în Rusia, iar odată revenită acasă, mi-am propus să îmi dezvolt încet afacerea”, spune Aliona.
A luat câteva lecţii teoretice, iar cele practice le-a făcut acasă, de una singură. A căutat informaţia necesară despre baza de săpun, alegând-o pe cea produsă în Anglia, care este recomandată de specialiştii în domeniu ca cea mai bună, a memorizat cum pot fi îmbinate aromele cu uleiurile eterice naturale, coloranţii cosmetici, vitaminele şi extractele din plante naturale.
Primul său săpun l-a făcut cu arome de flori, apoi au urmat şi cu alte arome şi culori, dar şi cu particule de exfoliere, la fel, naturale. De la început le-a dăruit celor apropiaţi, care au rămas încântaţi, doar micul obiect pentru igiena personală, iniţial poate fi folosit ca decor, apoi pentru aroma sa, după care, în cada de baie.
Acum cu mândrie afirmă că a însuşit secretul producerii lui, doar are peste 150 de forme de săpun, foloseşte circa 50 de arome naturale, cunoaşte şi poate recomanda săpunul dorit clientelor sale, explicându-le care sunt beneficiile pentru ten şi corp. Cei care pentru prima dată ţin în mână un săpun handmade, rămân impresionaţi de aroma îmbietoare fie de cafea, fie de pepene verde, fie de ciocolată. Acum şi mamele cu copii mici mai uşor pot să îi dezvolte copilului deprinderea de a-şi spăla mânuţele, doar săpunul colorat are forma jucăriei preferate.
„După ce am procurat diferite forme pentru săpun, arome şi uleiuri eterice am înţeles că nu mă pot opri”, spune cu pasiune interlocutoarea. În mare parte, femeile sunt clientele ei, iar dânsa le poate satisface orice aşteptare. „De la început le întreb pentru ce cumpără săpunul. Dacă e doar un obiect de igienă, le propun săpun care este mai plăcut la atingere, săpun cu miere sau cu lapte de capră, fie cu particule de exfoliere, unde folosesc boabe de cafea fărâmiţate, macul, fulgii de ovăz, mijlocul nucilor, sarea de mare. Am şi săpun care conţine doar plante medicinale, cum ar fi florile de levănţică, romaniţă, urzică, petale de trandafir, altele”, explică interlocutoarea.
Vă veţi întreba care este diferenţa între un săpun natural şi cel obişnuit? Cristina Oprea, cosmetolog la unul din saloanele de cosmetologie din Ungheni, ne explică simplu: „Secretul este în conţinutul de glicerină. Dintr-un săpun natural glicerina nu este extrasă, aceasta oferind toate beneficiile sale de hidratare şi exfoliere a pielii. Sunt importante şi condiţiile în care a fost produs: săpunul handmade este fabricat de o persoană pasionată care, pe lângă toate cele necesare, mai adaugă căldură sufletească şi dragoste”.
Şi fiindcă este abia la început de cale, iar afacerea încă nu este bine pusă pe roate, clienţii o găsesc mai des pe o reţea de socializare. „Am comenzi din toate colţurile ţării, unii le fac cadou oamenilor dragi, alţii le procură în cantităţi mai mari, ca mărturii la ceremoniile de familii, alţii, pur şi simplu, au înţeles că săpunul ales are o compoziţie şi miros unic, care îl va reprezenta, nu conţine conservanţi chimici, coloranţi sintetici, grăsime de origine animalieră, ceea ce-l face prietenos cu pielea şi corpul lui”, conchide Aliona Liciu.