Săptămâna Internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb, 20-26 octombrie 2019, reprezintă un mijloc eficient de informare și conștientizare în rândul populației a riscurilor expunerii la plumb prin organizarea meselor rotunde, difuzarea articolelor în presă, distribuirea materialelor informaționale , organizarea concurselor posterilor în rândul elevilor claselor gimnaziale, liceale și studenților.
Plumbul reprezintă un element toxic cumulativ care are efecte nocive asupra mai multor sisteme ale organismului uman, inclusiv sistemul nervos central, reproductiv, cardiovascular, imunitar și, totodată, provoacă efecte ireversibile asupra mediului înconjurător. Până în prezent, nu a fost stabilită concentrația plumbului pătrunsă în organism care nu ar afecta starea de sănătate. Printre cele mai grave consecințe apărute în rezultatul expunerii la plumb este intoxicația cu plumb, care provoacă dizabilități intelectuale pe tot parcursul vieții, iar vopseaua cu plumb reprezintă una dintre cele mai răspândite surse de expunere la plumb pentru sugari și copii.
Conform datelor Organizație Mondiale a Sănătății (OMS), la 30 septembrie 2018, numai 71 de țări aveau controale legale obligatorii pentru a limita conținutul de plumb în vopsele destinate importului și vânzării, ceea ce reprezintă doar 37% din toate țările. Astfel, în multe țări, utilizarea vopselei cu plumb în case, grădinițe și școli nu este interzisă, creând un risc semnificativ de expunere a copiilor la plumb.
O dată pătruns în organizmul uman acesta se ficsează într-o proporție de 30-40-% la maturi, la copii gradul de absorbție și depozitare a plumbului fiind chiar de 40-50%. Depozitarea se face în țesuturile moi – ficat, rinichi, pancreas, plămâni, precum și în oase unde, rămâne chiar și până la 25 de ani. Deci, în perioada în care organizmul este slăbit sau suprasolicitat (boală, sarcină, osteoparoză), mineralele stocate în sistemul osos, inclusiv plumbul, sunt puse din nou în circulație prin sânge.
Cu toate că, în ultimii ani, majoritatea țărilor, printre care și RM, au restricționat și exclus din uz benzină cu plumb, OMS informează că în aproape 100 de țări nu s-a renunțat încă la acest tip de combustibil. Plumbul nu se descompune și nici nu arde în întregime, particulele din noxe contaminează solul din apropierea șoselelor, praful fiind apoi inspirat sau dus în locuințe prin intermediul încălțămintei.
Pentru a preveni expunerea la plumbul din vopsele este necesar să se stabilească amploarea problemei și apoi să se monitorizeze succesul măsurilor de prevenire și control.
Plumbul este un metal care amenință sănătatea familiei tale.