Majoritatea cazurilor de infecție cu HPV (Papilomavirusurile umane) nu cauzează simptome sau boli și se rezolvă spontan. Cu toate acestea, infecția persistentă cu anumite tipuri de HPV (cele mai frecvente tipuri 16 și 18) poate conduce la leziuni precanceroase cu progresare spre cancer de col uterin invaziv. Pentru a dezvolta cancer de col uterin la femeile cu un sistem imunitar normal e nevoie să treacă între 15-20 ani. Însă acest lucru poate dura doar 5-10 ani, pentru femeile cu sistem imunitar slăbit.
Simptomele cancerului de col uterin tind să apară numai după ce cancerul a atins un stadiu avansat și pot include: sângerări vaginale intermenstruale, anormale, neregulate, după actul sexual; dureri de spate, picior sau dureri pelviene; oboseală; scădere în greutate; pierderea poftei de mâncare; vomă; edemarea unui singur membru inferior sau al ambelor membre. La stadii avansate pot apărea simptome mai severe.
Cancerul de col uterin este al doilea cel mai frecvent cancer în rândul femeilor care trăiesc în regiuni mai puțin dezvoltate, cu aproximativ 570.000 de cazuri noi în 2018 (84% din cazurile noi la nivel mondial). În 2018, aproximativ 311.000 de femei la nivel global au murit de cancer de col uterin, ceea ce reprezintă 7,5% din toate decesele cauzate de cancer; mai mult de 85% din aceste decese apar în țările cu venituri mici și medii. În Republica Moldova în fiecare zi o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin; la fiecare trei zile o femeie moare din cauza acestei maladii. Aproximativ 4000 de femei trăiesc acum cu acest diagnostic.
Papilomavirusurile umane (HPV) sunt un grup de virusuri frecvent întâlnite în întreaga lume. Există mai mult de 100 de tipuri de HPV, dintre care cel puțin 14 sunt cancerigene.
Controlul integrat al cancerului de col uterin include: măsuri de prevenție primară (vaccinarea HPV), prevenția secundară (screening și tratarea leziunilor precanceroase), prevenția terțiară (diagnosticul și tratamentul cancerului de col uterin invaziv) și îngrijirea paliativă a persoanelor cu stadiile terminale de cancer.
Vaccinarea împotriva HPV nu este un substitut pentru depistarea cancerului de col uterin. În țările în care este introdus vaccinul împotriva HPV, este necesar să fie în continuare dezvoltate și consolidate programele de screening.
În Republica Moldova vaccinarea HPV este opțională pentru fete de 9 -10 ani.
Screening-ul pentru cancerul de col uterin include testarea cancerului de col uterin în rândul femeilor, care nu au simptome și se pot simți complet sănătoase.
În Săptămâna de Prevenire a Cancerului de Col uterin ne dorim cât mai multe femei să cunoască cum își pot reduce riscul de boală și cum pot contribui la educarea altor persoane.