Insula de pe lacul „Delia” a prins viață duminica trecută prin prezența a sute de ungheneni veniți să asiste la un eveniment de suflet dedicat sărbătorii Sânzienelor, un festival denumit semnificativ „SânzIEne Unghenene”, organizat de Palatul de Cultură din Ungheni în parteneriat cu Uniunea Mondială de Folclor și cu suportul Primăriei Municipiului Ungheni.
Festivalul a avut drept scop promovarea tradițiilor populare legate de această sărbătoare, precum și frumusețea portului popular. „Este pentru prima oară când acest festival se desfășoară în această locație, este primul an când primarul Vitalie Vrabie a hotărât să transforme insula de pe malul lacului „Delia” într-o locație de agrement. Cele 4 ediții anterioare au fost sărbătorite în parcul „Micul Cluj” din municipiul Ungheni. E plăcut și pentru noi, căci ce este legat de sânziene, tradiția cere să avem și un pic de apă. Iată această insulă de pe mijlocul lacului „Delia” este tocmai binevenită pentru a desfășura sărbătoarea”, Silvia Zagoreanu, directoarea Palatului de Cultură Ungheni.
Cei prezenți la sărbătoare au avut prilejul să viziteze diferite expoziții tematice legate de tradițiile populare sau să participe la ateliere de desen și meșteșuguri populare. Impresionantă pentru ei a fost expoziția personală de costume populare a Silviei Zagoreanu.
Conform tradiției, fetele și femeile au împletit și au purtat pe cap coronițe din flori de sânziene în această zi. „Este o sărbătoare veche pe care o sărbătorim astăzi pentru a nu fi uitată, de aceea și se petrec astfel de sărbători. Tot în această zi se merge la biserică, unde se sfințesc florile de sânziene, pe care mai apoi le aducem acasă, pentru a fi puse la icoană, a ne ocroti de boli și primejdii”, Vera, locuitoare, municipiul Ungheni.
Un farmec și un colorit aparte i-au dat sărbătorii portului popular și a tradițiilor populare, evoluarea colectivelor: „Țărăncuța” de la Florițoaia Veche; „Mlădițele” de la Sărata Veche, Fălești; „Busuiocul dorului” din satul Trifănești, Florești; colectivele de muzică și dans popular de la Palatul de Cultură Ungheni: „Răzeșii”; „Unghenenii” și „Struguraș”.
Clipe de revelație sufletească au oferit publicului, colectivele din România, dar și de la noi: „Măriuțele de pe la Iași”; interpretul de muzică populară, Cosmin Cotârlă din Mureș, România; interpretele de muzică populară, Viorica Furtună; Nicoleta Coban; Veta Ghimpu-Munteanu și Natalia Munteanu.

„Ne dorim să punem în valoare, în primul rând tradițiile populare. Este o activitate prin care aducem la Ungheni și alți promotori ai folclorului din alte localități pentru a-i da un pic de culoare sărbătorii. Prezenți la activitatea culturală sunt partenerii noștri, o delegație de profesioniști din Târgul Mureș, România, care au venit astăzi să ne încânte cu zestrea lor folclorică. Organizăm acest moment de comun cu Uniunea Mondială de Folclor cu care încercăm să aducem un plus de valoare fiecărei ediții. Mai mult ca atât am avut plăcuta ocazie să moderez acest eveniment împreună cu vicepreședintele Uniunii Mondiale de Folclor, Iulian Praja”, Silvia Zagoreanu, directoarea Palatului de Cultură Ungheni.
„Am rămas surprins de cele văzute aici la dumneavoastră. Se întâmplă lucruri frumoase, pe care rar îmi este dat să văd, fiind un călător, atât în țară, cât și în Europa. Folclorul și tradițiile sunt prezente la dumneavoastră or, ele sunt pe mâini bune”, a concluzionat Iulian Praja, vicepreședintele Uniunii Mondiale de Folclor, Târgu Mureș, România.
„Țin să aduc mulțumiri celora care au contribuit la organizarea acestui festival. Sperăm că asemenea lucruri frumoase să aibă continuitate în localitatea noastră și ca oamenii să aibă prilejul de a se întâlni, odihni plăcut și savura toată frumusețea folclorului nostru”, Vitalie Vrabie, primarul municipiului Ungheni.
Sărbătoarea a culminat cu un foc de tabără spectaculos, în jurul căruia s-au adunat toți cei prezenți la eveniment.