Intraţi într-o zi obişnuită la Centrul de zi pentru copii şi tineri „Casa pentru toţi” din oraşul Ungheni! Vă veţi convinge câte lucruri frumoase, inedite, dar şi gustoase pot pregăti persoanele care frecventează această instituție, mai ales că sunt mai speciale – tineri cu dizabilităţi severe. Săptămâna trecută i-am admirat, dar şi am gustat din bucatele pregătite de ei. I-am găsit muncind în trei ateliere protejate nou create în anul trecut: „Plăcinţele ca la bunica”, „Atelierul olarului” şi „Meşteriţe iscusite”.
La bucătărie, un grup de tineri în şorţuri şi bonete aşteptau să se „odihnească” aluatul pus la frigider pentru a pregăti biscuiţii. Olga Lupu, conducătoare de cerc, spune că tinerii au preparat şi terci cu lapte, checuri cu cacao, chifle cu mac, pireu din cartofi, salate, dar şi roşii şi varză murată. „Ne bucurăm că tinerii au deprins să utilizeze ustensilele şi aparatele moderne din bucătărie. Unii dintre ei ne-au spus că au pregătit bucate şi acasă, împreună cu mama”, spune Olga Lupu.
Supravegheaţi de un alt conducător, Nelea Patic, în atelierul olarului, tinerii făceau obiecte din lut. Dânsa ne-a spus: „Am atins un scop important: obiectele confecţionate la centru le ducem la fabrica de ceramică din Ungheni, unde sunt uscate în cuptoare la temperatura necesară. Apoi le aducem din nou la centru, unde sunt vopsite şi ornate tot de tineri”.
Rămâi uimit şi de lucrările care pe parcursul unui an au fost confecţionate în atelierul „Meşteriţe iscusite”. Sunt şi feţe de masă brodate, suporturi pentru căni şi serveţele de masă. Ajutaţi de conducătorul de cerc, Liliana Nistiriuc, tinerii pregăteau obiecte care vor fi expuse la târgul de Crăciun.
Potrivit Nelei Patic, crearea atelierelor protejate a fost posibilă graţie implementării proiectului „Ateliere protejate – o şansă de dezvoltare a abilităţilor de muncă la persoanele cu dizabilităţi”. Posiblitatea de a comunica, de a-i învăţa unele îndeletniciri practice îi va ajuta pe tineri să se descătuşeze, să capete mai multă încredere în forţele proprii.