Așa-numita Lege privind combaterea dezinformării ține de decizia suverană a Parlamentului, a Președinției Republicii Moldova și ea a fost necesară pentru a combate dezinformarea. Declarația aparține președintei Maia Sandu și a fost făcută la solicitarea presei să comenteze afirmațiile ministrului rus de externe, Serghei Lavrov. Ultimul a spus că, prin această lege autoritățile moldovenești încearcă să „anuleze tot ce este rusesc, așa cum face Ucraina”, transmite IPN.
„Facem acest lucru și vom face în continuare ca să asigurăm un spațiu informațional obiectiv pentru ca cetățenii noștri să poată să analizeze lucrurile pornind de la informație obiectivă și nu de la propagandă și surse false”, afirmă Maia Sandu.
Parlamentul a aprobat în lectură finală, iar recent și președinta Maia Sandu a promulgat Legea securității informaționale. Documentul interzice știrile și emisiunile analitice din țările care nu au ratificat Convenția privind Televiziunea Transfrontalieră, inclusiv Rusia. Instituțiile media care dezinformează vor fi sancționate gradual, de la aplicarea amenzilor până la retragerea dreptului de a difuza publicitate. Se interzic și programele care conțin dezinformare, propaganda agresiunii militare, conținut extremist, conținut cu caracter terorist sau care conțin informații false ce prezintă o amenințare pentru securitatea națională. Deputații socialiști s-au adresat la Curtea Constituțională, calificând legea ca fiind una a cenzurii.