Asociația „Motivație” din Moldova a lansat proiectul „Acces pentru toți la servicii incluzive de sănătate sexuală și reproductivă”, în vederea schimbării atitudinii și comportamentului societății față de persoanele cu dizabilități, inclusiv în rândul furnizorilor de servicii de sănătate a reproducerii, dar și a factorilor de decizie. Proiectul va avea o durată de 10 luni și va cuprinde raioanele Soroca și Cahul.
„Tema proiectului este una nouă pentru noi. Am selectat un raion de la sudul și altul de la nordul Moldovei fiindcă în aceste raioane există consilii de participare care monitorizează activitatea consiliilor raionale. Vom colabora cu ei în acest proiect, așa încât ei în continuare să poată monitoriza activitățile și să aibă continuitate proiectul”, a menționat pentru IPN Victoria Boțan, reprezentantă a Asociației „Motivație”.
Proiectul prevede întâlniri de lucru cu reprezentanții autorităților locale, sesiuni de instruire, dar și evaluări ale accesibilității. „În urma evaluării accesibilității Centrelor Medicilor de Familie și Centrelor de Sănătate Prietene de Tineri (patru instituții în total pentru ambele raioane), vor fi elaborate rapoarte de evaluare a accesibilității care vor include un set de recomandări privind îmbunătățirea accesului fizic în unitățile sanitare evaluate”, a precizat Victoria Boțan.
Sesiune de instruire vor fi pentru furnizorii de servicii de sănătate a reproducerii. „În urma exercițiului de simulare, vom cunoaște problemele și obstacolele specifice cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în procesul de căutare a serviciilor medicale. Trainingul va viza aceste aspecte și vom aborda subiecte pe care le vom identifica ca fiind importante. Vom instrui furnizorii de servicii medicale în ceea ce privește limbajul corect care trebuie folosit cu o persoană cu dizabilități, comportamentul și atitudinea care trebuie să țină cont de nevoile specifice, abordarea dizabilității etc. În acest scop, vom organiza o sesiune de informare în fiecare raion, cu prezență fizică, la care vom invita un expert național (care are și experiență internațională) în domeniul sănătății reproducerii și un expert în domeniul dizabilității din cadrul asociației”, a specificat Victoria Boțan.
Directoarea executivă a Asociației „Motivație”, Ludmila Iachim, spune că prin acest proiect organizația își dorește ca reprezentanții autorităților publice de toate nivelurile să înțeleagă că accesul persoanelor cu dizabilități la serviciile de sănătate a reproducerii este o problemă în Republica Moldova și să accepte că sunt necesare măsuri specifice și urgente în acest domeniu. Asociația își propune să crească gradul de conștientizare a oamenilor cu privire la drepturile egale pentru toți și să schimbe atitudinile și comportamentul față de persoanele cu dizabilități.
„O persoană cu dizabilități severe este asexuală”, „O femeie în scaun rulant nu poate da naștere și avea grijă de un copil” – sunt doar câteva dintre stereotipurile care contribuie la o imagine eronată a capacităților persoanele cu dizabilități de a forma o familie. Asociația „Motivație și-a propus să combată asemenea stereotipuri.
Proiectul este implementat cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.