Misiunea de caritate creștină a fost creată în Anglia acum 255 de ani pentru a ajuta nevoiașii. Apropo, chiar pe 2 iulie, când scriu acest material. A început să fie numită Armata Salvării după 13 ani, iar structura sa militară este mai mult simbolică. Inițial, această organizație era numită „armata de voluntari”, dar fondatorul acesteia, William Booth, a spus că nu, nu sunt voluntari, pentru că știu ce ar trebui să facă și o fac, sunt întotdeauna la datorie și au devenit Armata Salvării, ceea ce presupun, este mai atrăgător pentru persoanele care au nevoie de acest lucru. Trebuie menționat că în Moldova această misiune activează mai bine de un sfert de secol.
Am vrut să vorbesc în special despre componenta caritabilă a acestei misiuni la Ungheni, mai mult, să vorbesc cu un soldat. Alegerea a căzut pe Anastasia Robuleț, care a visat cândva să devină jurist, dar a obținut diplomă de asistentă medicală. Această diplomă i-a fost utilă timp de patru ani, iar apoi, prin voia sorții, ea, ca mulți alții, a trebuit să treacă prin „universitățile” din Moscova.
Despre Armata Salvării, atunci, cu 12 ani în urmă, Nastea știa doar că se află în vecinătate, dar într-o perioadă dificilă a mers acolo și a rămas. De atâta timp este soldat al acestei armate, care vine în ajutor oamenilor. Ajută inclusiv să-l cunoască pe Dumnezeu. Ea însăși a venit la Domnul? De multă vreme, în plus, este gata să meargă mai departe în cunoaștere și ține cu adevărat să absolvească institutul de ofițeri din Chișinău.
În ciuda pandemiei, misiunea continuă să ajute oamenii. Recent, datorită acesteia, a fost deschisă o spălătorie socială în Ungheni („Unghiul” nr. 21.05.06.2020). Este posibil ca misiunea, prin acord cu Primăria, să înceapă a coase măști – ba nu, le coase deja – și să le distribuie oamenilor.
La prețurile actuale, nu toți își pot permite să le cumpere. Conform interlocutoarei, au deja materiale și mașini de cusut. Știți, nu este rău când, să zicem așa, un soldat cunoaște viața organizației sale, că există proiecte comune cu autoritățile locale, că recent au fost aduse două camioane de ajutor umanitar atât la centrul de plasament Sculeni, cât și la centrul de reabilitare din Ungheni. Acestea conțin nu numai haine, încălțăminte, dar și scaune cu rotile, cadre de mers, cârje cu cotiere, scutece „Pampers”, paturi funcționale și speciale.
Nastea vorbește despre lucrul cu copiii, de care, apropo, este responsabilă, despre proiectele care sunt implementate pentru ei. Copiii sunt fericiți să vină aici.
Există o armată mare în Ungheni? Aproximativ 20 de persoane. Interlocutoarea consideră că Armata Salvării este singura organizație unde, într-adevăr, poți veni când te simți rău și unde te vor ajuta. Nu este o coincidență faptul că soldații au pe epoleți litere S: salvat pentru a salva. Sursa explică că deviza lor e: supă, săpun, salvare – mai întâi hrănește, apoi spală, apoi vorbește despre Dumnezeu. Doar Domnul s-a jertfit pentru mântuirea omului, aceasta este și misiunea Armatei Salvării – să slujească omului. Chipurie, luați aminte, când se întâmplă dezastre în alte țări, Armata Salvării este prima care vine în ajutor. Și în timpul pandemiei a ajutat oamenii, inclusiv în Ungheni. Anterior, misiunea a livrat echipamente la spital, paturi, dar nu a făcut prea multă publicitate: stânga nu trebuie să știe ce dă dreapta. Femeii îi place să activeze aici, îi place ca oamenii să primească ajutor eficient.